Kvarner newsletter / broj 1

Zimska turistička ponuda
Vrijeme je za snijeg!

Kvarner je jedinstvena regija u kojoj turisti mogu uživati u spoju mora i planina. Na samo pola sata vožnje od obale naši gosti mogu doživjeti pravu goransku idilu i uživati u brojnim zimskim radostima.

Na području Gorskog kotara nalazi se čak pet atraktivnih zimskih centara u kojima se nudi mogućnost skijanja, snowboarda i drugih zimskih radosti. Gosti također mogu uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, dugim istraživačkim šetnjama u prirodi te atraktivnoj kulturno-povijesnoj baštini toga područja.

S prvim snijegom, koji se u Gorskom kotaru pojavljuje u jesen i zadržava tijekom cijelog zimskog razdoblja, stanovnici Kvarnera i njihovi gosti često se upućuju na uživanje u zimskim radostima. Pet centara, od kojih svaki ima i svoje posebnosti, pretvara se u atraktivna zimska odredišta koja, posebno vikendima, posjećuje veliki broj ljudi željnih rekreacije i zabave.

Skijanje je tako moguće na terenima oko naselja Begovo Razdolje koje se nalazi na 1078 m nadmorske visine. Za skijaše tu su vučnica-sidrašica dužine 400 m, koja se penje čak na Klobučarev vrh visok 1215 m, te dječji ski lift. Tijekom boravka nudi vam se sportska animacija, najam opreme, možete pohađati školu skijanju i uživati u sljedećim organiziranim aktivnostima: turno skijanju, snowboardu, sanjkanju i skijaškom trčanju. U neposrednoj blizini skijališta nalaze se tri ugostiteljska objekta koja će se pobrinuti za okrepu skijaša i izletnika.

Na terenima Čelimbaše smještenima blizu mjesta Mrkopalj, na 1074 metara nadmorske visine, nalazi se vučnica dužine 720 metara koja skijaše vodi na tri skijaške staze ukupne dužine oko tri kilometra. U blizini su tereni za hodanje i trčanje na skijama, a tu je i biatlonski centar Zagmajna s uređenim stazama dužine oko četiri kilometra.

Ski centar u Tršću ima uređene dvije staze za alpsko skijanje duge 800 i 1200 metara, za nordijsko skijanje u dužini tri i pet km, vučnicu i ugostiteljski objekt Brvnara s restoranom u koji se može smjestiti 90 ljudi. Tu je i ski lift za djecu, a u organizaciji Ski kluba Tršće održava se škola skijanja za početnike.

Skijalište Platak, koje slovi kao najomiljenije skijalište stanovnika nedaleke Rijeke, a nalazi se na 1111 metara nadmorske visine, ima uređene skijaške staze u dužini oko 9 km s pet ski liftova koji mogu prevesti 2000 skijaša na sat, jednom dvosjednom žičarom koja u sat vremena preveze oko 900 osoba te dječji ski lift. Skijalište raspolaže i opremom za umjetno zasnježenje pa je skijanje moguće i kada nema prirodnog snijega. Na Platku možete pohađati školu skijanja i snowboarda, iznajmiti sanjke, skijašku i snowboard opremu, motorne sanjke, uputiti se na noćni i dnevni "safari" u šumu ili na skijaško trčanje i hodanje uređenom stazom dužine 10 km.

Ipak, najveće je skijalište u Hrvatskom olimpijskom centru Bjelolasica koje je smješteno ispod najvišeg vrha Gorskog kotara (1534 m/nv), na jugoistočnom podnožju planine Bjelolasice. To je ujedno i najveće zimsko sportsko središte u Hrvatskoj. Visinska razlika od 800 metara i 6 km ukupne dužine skijaških staza jamstvo su odličnog provoda na snijegu. Sustav žičara od tri dvosjeda i tri skijaške vučnice povezuje sve staze. Ali to je tek malen dio sveobuhvatne sportske i rekreacijske ponude u centru Bjelolasica s obzirom na to da ima, uz obaveznu smještajnu infrastrukturu i spomenute zimske sadržaje, i veliki broj terena za mnoge sportove.