Kvarner newsletter / broj 6

Trsat
Omiljeno mjesto brojnih turista

Kao poznato marijansko svetište Trsat je odredište brojnih hodočasnika iz čitavog svijeta, ali i izuzetno atraktivna gradska lokacija za organizaciju raznih kulturnih događanja.

Osim što je poznat po brojnim hodočašćima i vjerskim svetkovinama, pa će na blagdan Gospe Trsatske i ovoga 10. svibnja privući na desetke tisuća hodočasnika iz cijelog svijeta, Trsat je omiljeno mjesto posjeta i brojnih turista. Smješten iznad Rijeke, na mjestu do kojeg se pješice dolazi starim stubama i odakle puca pogled na Kvarner, Trsat doista pruža mnogo razloga za posjet. Svakako najposjećenije je svetište, crkva Blažene Djevice Marije i franjevački samostan s prekrasnim oltarima, umjetničkim slikama i zbirkom zavjetnih darova. Legenda kaže da je na trsatsko brdo 1291. godine iz Nazareta čudom stigla Bogorodičina kućica. Tamo je stajala tri godine te je opet čudom 1924. godine preseljena u talijanski grad Loreto, gdje se i danas nalazi. Na mjestu današnje crkve dugo je stajala kapela, da bi kasnije bili podignuti crkva Blažene Djevice Marije i franjevački samostan. Trsat je najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj, a pohode ga hodočasnici iz cijele Hrvatske i inozemstva.

U svetištu je postavljena i skulptura pape Ivana Pavla II. u spomen na njegov posjet Rijeci, a nakon uređenja Trsatske gradine, starog kaštila, započelo je na njoj organiziranje brojnih kulturnih događanja, poput Ljeta na Gradini, Riječkih ljetnih noći itd. U kaštilu su otvoreni i suvenirnica Bazilisk, Caffe Gradina i Turistički informativni centar.

Trsat će biti domaćin i završnice druge gastronomske natjecateljske manifestacije “Vatromet okusa”, koja se organizira 12. i 13. svibnja. U tom natjecanju, koje se održava na Trgu Riječke rezolucije, sudjeluju kuhari najboljih ugostiteljskih objekata s područja Primorsko-goranske županije, a osim prezentacije jela organizirat će se i modna revija odjeće za ugostiteljstvo.

Do Trsata se, osim već spomenutim stubama, može stići i turističkim autobusom koji svakodnevno prometuje između Opatije, središta grada Rijeke i Trsata te dakako autobusima na redovnim gradskim linijama.