Kvarner newsletter / broj 6

Rab
Samostreličari u obrani grada

Rabljani i njihovi gosti ponovo će uživati u atraktivnom kulturnom događanju, čuvenom viteškom turniru samostreličara koji se organizira u čast Dana Raba 10. svibnja.

U časnom viteškom turniru rapski samostreličari će 10. svibnja ponovo obraniti svoj grad. Tim za turiste nadasve atraktivnim doživljajem, koji se smatra i kulturnim događanjem godine, obilježit će se Dan Raba. Srednjovjekovni ceremonijal započet će svečarski uz snažan zvuk bubnjeva, fanfara i crkvenih zvona koji će pratiti dolazak kneza sa svitom u Gradsku ložu, a dan prije proglasom će ga najaviti i glasnik. U gradu prepunom ljudi u renesansnim odorama kneza će dočekati samostreličari, glazbenici i zastavničari, a sudionici turnira bit će blagoslovljeni u katedrali. Igre će na Trgu Sv. Kristofora pred gradskim vratima otvoriti rapski knez, na jarbol će se podići zastava Grada, a natjecanje će započeti na znak časnog suda. Nakon toga, određenim redoslijedom 12 samostreličara natjecat će se u gađanju mete, a onoga koji najbliže strijelom pogodi njezino središte rapski knez će proglasiti pobjednikom i uručiti mu nagradu. Čitav ceremonijal završava programom glazbenika i zastavničara te svečarskim mimohodom.

Osim živopisnih scena s prikazom srednjovjekovnog života, posebnost Rapskih viteških igara čini antički samostrel koji u svojim igrama koriste još samo balestrieri iz San Marina. Tim oružjem su Rabljani od napadača obranili svoj grad i u počast te slavne obrane i zaštitnika Sv. Kristofora pokrenuli igre.

Sljedeći viteški turnir organizira se 25. lipnja.