Kvarner newsletter / broj 7

Riječke ljetne noći
Festival za sve generacije i glazbene ukuse

Ljetni glazbeno-scenski festival Riječke ljetne noći trajat će ove godine od 27. lipnja do 25. srpnja i kao i protekle tri godine nudi bogat glazbeno-scenski program primjeren svim glazbenim ukusima i svim generacijama.

Priredbe Riječkih ljetnih noći održavaju se u autentičnom ambijentu grada Rijeke i njezinih dvorana, što dodatno pojačava užitak praćenja cijelog niza dramskih, glazbenih, plesnih, književnih i drugih priredaba, na kojima će uz hrvatske gostovati umjetnici iz Italije, Francuske, Portugala, SAD-a, Slovenije…

Iako je nezahvalno izdvojiti samo neke priredbe, a cjelovit program naći ćete na stranicama www.rijeckeljetnenoci.com, spominjemo tek dio s međunarodnim sudjelovanjem. Izdvajamo koncert “Od baroka do bossa nove” na kojem će na glazbenu šetnju slušatelje voditi Zoltán Hornyánszky sviranjem oboe i engleskog roga, dok će na gitari svirati umjetnik iz Portugala Pedro Abreu. Slovenska grupa Laibach, koja je tijekom 27 godina postojanja rušila fizičke, ideološke i mentalne granice, održat će 5. srpnja glazbeno-scenski megaspektakl u napuštenoj hali Tvornice Torpedo. U koprodukciji Baleta HNK Ivana pl. Zajca i baletne trupe CeDeCe iz Portugala održat će se 8. i 9. srpnja baletna predstava “Penelopa” Luisa Sousa i praizvedba “Pjesme nad pjesmama” Staše Zurovca. Post Theater New York/ Berlin/Tokyo skinSITEs održat će 10. i 11. srpnja videoperformance na specifičnoj lokaciji itd. Operni spektakl “Tosca” Giacoma Puccinija odvijat će se na tri riječke kulturno-povijesne lokacije – prvi čin bit će u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske, drugi u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, a treći na Trsatskoj gradini.
Svečana ceremonija zatvaranja Riječkih ljetnih noći održat će se 25. srpnja, kada će se dodijeliti i nagrada za najbolji događaj – najcjelovitije ostvarenje Riječkih ljetnih noći 2008. godine, kao i nagrade publike.