Kvarner newsletter / broj 7

Povratak u prošlost
Etno zbirka Veprinac

Kad ste u Opatiji, prilika je to da pješačkom stazom prošećete i do srednjovjekovnog gradića Veprinac na 500 metara nadmorske visine. Ondje odnedavno možete posjetiti Etno zbirku Veprinac čiji će vas eksponati vratiti u prošlost i jedan već zaboravljeni svijet.

Najvažniji dokument u etno zbirci svakako je preslika Veprinačkog zakona (original se čuva u Arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti) iz 1507. godine. Veprinački zakon ispisan je glagoljicom (staroslavensko pismo kojim se Hrvati služe od XI. do XIX. stoljeća), a njime je obuhvaćeno uređenje pravnih odnosa na upravnoj i kaznenoj (građanskopravnoj) razini pa je izvrstan povijesni izvor za proučavanje gradske i seoske svakodnevice.

Eksponati – uporabni predmeti, dočaravaju svakodnevni život u ovom kraju prije stotinjak i više godina. Izdvajamo mlin za kukuruz, ognjište, preslice, alate korištene u šumarstvu, kantice mljekarica u kojima se nosilo mlijeko u Opatiju, pletene košiće u kojima se transportiralo sijeno i poljoprivredni proizvodi… dok je u drugom dijelu zbirke prikazan namještaj. Etno zbirka je smještena u Općinskoj kući u Veprincu, a od sredine lipnja do sredine rujna otvorena je svakodnevno, dok je u preostalom dijelu godine otvorena vikendom.