Kvarner newsletter / broj 7

Liburnia Jazz Festival
Opatija u ritmu jazza

Od 2001. godine u Opatiji se održava Liburnia Jazz Festival, a znalci ga prema prepoznatljivosti, broju koncerata i posjetitelja smatraju najvećim jazz festivalom ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji. Ove godine posjetiteljima je namijenjena i posebna glazbena poslastica, nastup jedne od najboljih jazz pijanistica te pjevačica današnjice Eliane Elias.

Osmi po redu Liburnia Jazz Festival održat će se od 4. do 6. srpnja, kada će opatijske ulice, gradske pozornice, terase hotela pa čak i gradska plaža Slatina živjeti u znaku jazza. Njima se pridružuju i dvije pokretne pozornice – prepoznatljivi turistički autobus postat će Jazz Bus u kojem će svirati jazz bend tako da će i cesta između gradova Opatije i Rijeke također biti u znaku jazz glazbe; za one kojima je pak idealan spoj jazz glazbe i užitka u moru tu je Jazz Boat koji će uz svirku voziti od Opatije do Mošćeničke Drage.

Od dvadesetak koncerata, koliko ih je najavljeno u sklopu Liburnia Jazz Festivala, sigurno će najviše zanimanja publike izazvati nastup Eliane Elias, brazilske jazz pijanistice i pjevačice svjetskog ugleda, koja će 5. srpnja nastupati u pratnji dvojice također virtuoznih glazbenika – Marca Johnsona na kontrabasu i Adama Nussbauma na bubnjevima.

Brazilka Eliane Elias dobitnica je mnogih nagrada za vokalne i pijanističke izvedbe te za brojne jazz albume, koji zauzimaju vodeća mjesta na top-ljestvicama u Japanu Francuskoj, SAD-u i drugdje.