Kvarner newsletter / broj 7

Otok Lošinj
Otok vitalnosti

“Lošinj – otok vitalnosti” marketinška je poruka koja će na taj kvarnerski otok privući još više poklonika zdravog života i aktivnog odmora. No, za razliku od mnogih drugih mjesta, ova marketinška poruka ima snažno uporište u stvarnosti – još je bečka vlada 1892. godine Mali Lošinj, središte otoka, proglasila klimatskim lječilištem.

Za reputaciju klimatskog lječilišta najveće se zasluge sigurno mogu pripisati botaničaru Ambrozu Haračiću (Mali Lošinj, 1855. – 1916. godine) koji je osnovao Društvo za uljepšavanje i poljepšavanje Malog Lošinja, čiji su članovi pod njegovim vodstvom zasadili prve borove u predjelu Čikata, danas jedna od najljepših šuma bora. Ambroz Haračić je u Beču studirao matematiku i prirodne znanosti, a u Lošinju je jedno vrijeme predavao u Pomorskoj školi. Čak 18 godina je u Lošinju provodio meteorološka mjerenja i opažanja na temelju kojih je bečka vlada 1892. godine Mali Lošinj proglasila klimatskim lječilištem. Upravo time na otoku započinje razvoj turizma.

Turistička zajednica grada Malog Lošinja u svibnju je po drugi put održala Dane Ambroza Haračića, čime se želi ukazati na važnost djela tog botaničara, ali i kod mlade generacije ugraditi svijest o potrebi zaštite i očuvanja okoliša. Bila je to prilika da Turistička zajednica predstavi karte šetnica Miomirisni doživljaji na pet otoka.

Turistička zajednica u suradnji s Miomirisnim otočkim vrtom također nastavlja prošle godine započet te vrlo dobro prihvaćan projekt Miomirisi i okusi Lošinja. Gosti mogu uživati u mirisima i okusima aromatičnog bilja ovog područja, kupiti miomirisne proizvode i rukotvorine te, uz prethodnu najavu, sudjelovati u tematskim radionicama. Od ove su godine otočkim ljekovitim, začinskim biljkama posvećeni i cijeli mjeseci, pa su već održane manifestacije posvećene limunu, naranči, ružmarinu, eukaliptusu, lovoru, kadulji… Lipanj je posvećen brnistri, lavandi i magrižu, spranj bugenviliji i menti. Kolovoz će biti u znaku oleandra i nešpule, a rujan smokvi i žižuli. Ako se odlučite da Lošinj posjetite u uvijek lijepom listopadu, Miomirisni otočki vrt vas očekuje u znaku mirte, maginje i mogranja, studeni će biti u znaku upravo tom mjesecu najprimjerenijih maslina, a prosinac u znaku borova i agava.