Kvarner newsletter / broj 7

Ravna Gora
Život s prirodom

Ravna Gora, izletnicima sve poznatije turističko odredište u središtu šumovitog Gorskog kotara, osim izvanredno lijepe prirode i čistog zraka, gostima tradicionalno priprema i specifičnu petomjesečnu manifestaciju Ravnogorski plodovi gorja čiji je sadržaj povezan s ritmom prirode. Od sudionika se očekuje sudjelovanje, a u zamjenu im se osigurava užitak u prekrasnom okruženju, aktivan odmor te prava gastronomska iskušenja.

Ravnogorski plodovi gorja su manifestacija koju Turistička zajednica Ravna Gora organizira od svibnja do listopada, a njezini sudionici, poslije pića dobrodošlice, organizirano kreću u šetnju gorjem, vožnju uređenim biciklističkim stazama te branje šumskih plodova. Taj rekreativno-edukativni program dopunjuje domaća gastronomska ponuda, kušanje specijaliteta od šumskog voća i slično. Uz organizirani obrok – koji može biti u prirodi ili pak u prostoru nekog ugostiteljskog lokala na području Ravne Gore, domaćini će također goste upoznati s karakteristikama bilja, njihovom ljekovitošću itd.

Tijekom svibnja održani su dani đurđica te dani smreke, za 21. lipnja najavljeni su dani bazge, dan kasnije bit će predstavljeni običaji tamošnjih čuvara stoke (čobanski običaji), a potom slijede dani jagoda, borovnica, ljekovitog bilja, potom malina, a ujesen i dani vrganja i jabuka.

Inače, Ravna Gora se nalazi u središnjem dijelu Gorskog kotara na visoravni prosječne nadmorske visine od 700 do 900 metara. Kako se nalazi u neposrednoj blizini autoceste Rijeka – Zagreb, tako je posjećuju gosti iz tih dvaju gradova, ali i mnogi turisti koji se putujući prema moru ili vraćajući se s mora ondje rado zaustavljaju radi predaha ili pak kraćeg boravka.