Kvarner newsletter / broj 7

Opatija u Zagrebu
Opatija – grad muzej srednje Europe

Grad muzej – prozor u budućnost Opatije naziv je izložbe koja se do 13. lipnja održava u Zagrebu, a posvećena je 135. godišnjici pruge Pivka – Šapjane – Rijeka. Izgradnjom te pruge započeo je intenzivniji turistički razvoj Opatije pa razloga za slavlje ima napretek.

U povodu 135. godišnjice prometovanja tom prugom Hrvatske željeznice i Poglavarstvo grada Opatije dogovorili su više događanja dostojnih važnosti tog jubileja. Naime, Opatija se kao poznato turističko odredište počela razvijati nakon 1873. godine kada je željeznica došla u Rijeku, a kolodvor u Matuljima postao krajnje odredište europskih gostiju koji su stizali u Opatiju.

Izložba posvećena 135. godišnjici pruge otvorena je potkraj svibnja, a na njoj će posjetitelji do sredine lipnja moći vidjeti projekt “Opatija – grad muzej srednje Europe”, koji je Poglavarstvo grada Opatije pokrenulo prije nekoliko godina. Svrha je projekta valorizacija i predstavljanje javnosti bogate kulturno-povijesne baštine Opatije te plan da na kraju cijeli grad i njegove znamenitosti postanu muzej na otvorenom. To podrazumijeva adekvatno uređivanje fasada, hotela i vila, unutrašnjosti kavana i hotela te drugih građevina kako bi svaka srednjoeuropska nacija dobila svoje sadržaje.

Ovom izložbom taj zanimljiv i jedinstveni projekt grada muzeja bit će prvi put predstavljen u Zagrebu, tako da će se stanovnici glavnoga grada Hrvatske i njihovi gosti, ljubitelji Opatije, moći upoznati s njegovim sadržajem i razvojem u budućnosti.