Kvarner newsletter / broj 7

Punat
Ljeto u znaku stote obljetnice organiziranog turizma

Punat na otoku Krku turističko je odredište stoljetne tradicije, poznato prije svega nautičarima, ali i mnogim drugim gostima koji ondje nalaze čisto more, kvalitetnu uslugu te mogućnost za zanimljive izlete.

Stotu godišnjicu od početka organiziranog turizma Punat na otoku Krku obilježit će manifestacijama i u društvu onih zbog kojih se razvija – turista. Tako se početkom kolovoza očekuje izlazak prvog broja općinskog lista posvećenog toj obljetnici, a na samom kraju mjeseca, 30. kolovoza, održat će se prigodna svečana sjednica te pučka svečanost na otvorenom. Bit će to prigoda i za promociju imidž-brošure Punta kao i mape učeničkih radova.

Inače, u Puntu ima ukupno 700 hotelskih postelja, kampovi mogu primiti 5000 ljudi, a u privatnom smještaju ima 2800 mjesta. Marina Punat, osnovana 1964. godine kao najstarija marina u Hrvatskoj, ima 800 vezova na 11 riva za plovila do 45 metara, dok je suha marina kapaciteta 400 plovila. Zbog izvrsne opremljenosti, servisa, kvalitetne usluge i sadržaja te čistog mora, za koji je i ove godine dobila Plavu zastavu, ta je marina u više navrata proglašavana najboljom u Hrvatskoj.

Iz godine u godinu u Punat dolazi oko 100.000 gostiju, koji u njemu borave prosječno šest dana.

Uz sve ostale sadržaje, gostima ovog krčkog mjesta izuzetno je zanimljiv obližnji otočić Košljun, samo 750 metara udaljen od Punta. Poznat je po franjevačkom samostanu, spomeniku nulte kategorije, muzeju s etnografskom zbirkom, dvjema vrijednim crkvama te drugoj kulturno-povijesnoj baštini koja privlači brojne turiste.