Kvarner newsletter / broj 7

Dodjela Zlatne penkale
Kvarner domaćin inozemnim novinarima

Početkom lipnja u Kvarneru je boravilo 35 novinara iz cijelog svijeta koji su, prema odluci posebnog prosudbenog žirija Hrvatske turističke zajednice, najprofesionalnije i najkvalitetnije u tiskanim i elektronskim medijima svojim čitateljima, slušateljima i gledateljima tijekom prošle godine predstavili hrvatsku turističku ponudu.

Svi su oni za svoj rad nagrađeni statuetom Zlatna penkala, a dvojica – Tony Kelly iz Velike Britanije za pisane medije te Jaroslav Skalický iz Češke za elektronske – zaslužili su po ocjeni prosudbenog žirija Hrvatske turističke zajednice Grand Prix Zlatna penkala.

Tijekom višednevnog boravka na Kvarneru novinari su obišli turističko mjesto Volosko u neposrednoj blizini Opatije, potom su razgledali znamenita turistička središta Rijeku i Opatiju te posjetili otoke Rab i Krk, gdje su se upoznali s otočkom tradicijom i običajima te, dakako, uživali u izvrsnoj gastronomskoj ponudi.

Svečanost dodjele nagrada – na kojoj su bili ministar turizma Damir Bajs, direktor Hrvatske turističke zajednice mr. sc. Niko Bulić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, direktorica Turističke zajednice Kvarnera mr. sc. Gordana Medved i drugi – održana je u Opatiji. Na povratku u Zagreb novinari su se zaustavili u Gorskom kotaru, gorskom dijelu regije Kvarner koji iz godine u godinu ima sve bogatije turističke sadržaje te privlači sve više gostiju.

Inače, inozemnim se turističkim novinarima nagrada Zlatna penkala dodjeljuje ove godine četvrti put. Njezino značenje tim je veće što je upravo u Zagrebu ing. Slavoljub Penkala početkom XX. stoljeća izumio kemijsku olovku i nalivpero, svojevrsne simbole novinarske profesije, da bi oni potom iz Hrvatske krenuli u svijet i osvojili ga.