Kvarner newsletter / broj 7

Otok Rab
Rapska fjera – povratak u prošlost

Otok Rab, smješten u Kvarnerskoj uvali i pod Velebitskim gorjem, uz srdačnu dobrodošlicu i kvalitetnu turističku ponudu poznat je i po zanimljivim običajima koji svake godine ožive pred očima turista.

Srednjovjekovne viteške igre, natjecanje rapskih samostreličara, priređuju se u Rabu 9. svibnja, 25. lipnja, 27. srpnja kao i 15. kolovoza, a središnji je događaj, spomen na nekadašnje slavlje kad je Rab slavio oslobađanje od Mlečana i samostalnu općinu – municipij, ljetni festival Rapska fjera od 25. do 27. srpnja. Tijekom tih dana grad postaje velika pozornica na kojoj kostimirani Rabljani gostima pokazuju tradicionalne, umjetničke i obrtničke radove. Velika je završnica Rapske fjere viteški turnir, svečana parada i nadmetanje u streličarstvu rapskih vitezova, kada se slavi i dan zaštitnika grada Sv. Kristofora.

Inače, otok Rab – gostima poznat i po izvanredno lijepoj prirodi kojoj su zaštitni znak i otočke plaže te borova šuma – u jednom danu može primiti oko 3500 gostiju u hotelima i turističkim naseljima, oko 5000 gostiju u kampovima, dok u privatnom smještaju ima mjesta za više od 20.000 ljudi. Na otoku su i dvije marine.

Užitku boravka na otoku Rabu pridonosi i kvalitetna gastronomska ponuda, iz koje uz svježu morsku ribu izdvajamo poznatu rapsku tortu što se i danas pripravlja po receptu starom osam stoljeća te je gostima najdraži desert, ali i jedan od najzanimljivijih otočkih suvenira.