Kvarner newsletter / broj 7

Etno-eko festival Jabuka
Hrvatska baština još bliža turistima

Festival promiče modernu interpretaciju tradicionalne glazbe, ali i usmjerava pažnju gostiju na proizvode nastale od prirodnih sirovina i na tradicionalan način kao i one temeljene na hrvatskoj baštini.

Etno-eko festival Jabuka – nastavak prošlogodišnjeg uspješnog Etno festivala Omišalj 07 – održavat će se tijekom srpnja u Omišlju na otoku Krku, u gradu Rijeci, gradiću Bakru i drugdje. Cilj je projekta promovirati regiju kao kulturno i turistički zanimljivo odredište predstavljanjem hrvatske kulturne baštine, ali i baštine drugih zemalja, pa tako festival želi postati i međunarodni. Stoga će na festivalu nastupiti hrvatski i svjetski izvođači etno glazbe, promovirat će autohtone proizvode uporabne vrijednosti od prirodnih materijala i sirovina izrađene na tradicionalan način, a sve to organizatori žele ispričati gostima kroz priče malih ljudi o tim proizvodima – o maslinovom ulju, kozmetičkim linijama temeljenim na njemu, prirodnom pekmezu, potom modnim linijama i još mnogim drugim predmetima uporabne vrijednosti.

Na trgovima i otvorenim prostorima, gdje se izvode programi, goste će zabavljati cijeli niz poznatih pjevača – najpoznatija hrvatska etno pjevačica Dunja Knebl, grupa S.o.M koja na doom način izvodi pretežito međimurske narodne pjesme, a pridružit će im se i pjevačica Nikolina Romić.

Svojevrsna atrakcija festivala bit će takozvana “Fešta pres štrumienti”, ideja koju je začela udruga Histriart da glazbenici sviraju na predmetima kojima primarna funkcija nije stvaranje glazbe, kao što su primjerice češalj, kora od stabla, lišće, različite vrste oruđa...

Predviđen je i nastup ansambla Kočani orkestar iz Makedonije, internacionalne koncertne atrakcije i jedne od najcjenjenijih romskih postava u svijetu. Iz talijanske pokrajine Romagne dolazi orkestar La bottega del folklore, čiji je osnivač Edilio Nicolucci, sin maestra Ivana Nicoluccija, poznatog glazbenika i skladatelja, koji je uspješno spojio svoj stil i tradicijsku glazbu. U programu sudjeluju i KUD Primorka s Krasice, KUD Eugen Kumičić iz Križišća, Težaki i težakinje z Praputnjaka.

Festival, čiji je organizator Etno-eko udruga Jabuka, a suorganizatori Općina Omišalj, Grad Bakar, Centar za kulturu Općine Omišalj, TZO Njivice – Omišalj i KUD Bašćinski glasi, ove će godine podržati humanitarnu akciju obitelji Adamović iz Ivanić Grada i Udruge slijepih iz Siska. Oni izrađuju eko-igračke u namjeri da prikupe sredstva kako bi dvadeset i osmero djece sa spinalnom mišićnom atrofijom i traheostomama obradovali rođendanskim poklonima. Više o akciji može se pročitati na internet stranicama www.ekoigracke.com te www.smat.hr.