Kvarner newsletter / broj 7

Tragovima prošlosti
Ceste koje bude nostalgiju

Želite li s brzih prometnica, kojima je glavni zadatak da vas što prije dovedu do cilja, skrenuti na puteve koji i putovanje pretvaraju u užitak, od 20. do 29. lipnja neka vaš cilj bude manifestacija Ljeto na Lujzijani i Karolini koja će vas vratiti stoljećima unazad.

Od izgradnje autoceste Zagreb – Rijeka dotadašnja glavna prometnica koja prolazi krajem iznimnih prirodnih ljepota ostala je u drugom planu, sve do zamisli o projektu njezinog uvrštavanja u mrežu europskih kulturnih i turističkih puteva, koji je dobio podršku turističkog ministarstva. Riječ je o dvije ceste velikog povijesnog značenja. Cesta Karolina izgrađena je u prvoj polovici XVIII. stoljeća, a dobila je ime po caru Karlu. No, zbog malog kapaciteta i velikih strmina već je početkom XIX. stoljeća dobila zamjenu – cestu Lujzijanu, jednu od najmodernijih u nekadašnjoj monarhiji. Danas su, izgradnjom autoceste, obje izgubile na važnosti, ali su i pred zanimljivom turističkom budućnošću, čija je preteča manifestacija Ljeto na Lujzijani i Karolini. Nositelj je projekta Udruga Lujzijana iz Delnica, a trud je njezinih članova usmjeren prema revitalizaciji nerazvijenih i zapuštenih ruralnih područja u širem pojasu cesta te uključivanju tradicijske i prirodne baštine u turističku ponudu.

Ovogodišnja manifestacija Ljeto na Lujzijani i Karolini održat će se od 20. do 29. lipnja. Započet će u poznatom obalnom turističkom odredištu Opatiji, a završnica je predviđena u dvorcu u Severinu na Kupi u zelenom Gorskom kotaru. U okviru manifestacije nastupit će folklorne i etno skupine, predstavljat će se stari zanati i običaji itd. Također će to biti prilika za promociju prigodne poštanske marke u povodu dva stoljeća izgradnje Lujzijanske ceste. Promocija će biti popraćena uprizorenjem poštanske kočije i njezine posade odjevene u povijesnu odoru.