Kvarner newsletter / broj 8

Ljeto u Novom Vinodolskom
Zabava i užitak za turiste

Vinodolske ljetne večeri, koje traju od početka srpnja do kraja kolovoza, okupit će brojne izvođače ozbiljne i zabavne glazbe te jednako tako posjetitelje zabaviti literarnim, filmskim i folklornim večerima. U kolovozu će se održati i manifestacija Ružica Vinodola utemeljena na tradiciji toga kraja.

Posjetitelji Novog Vinodolskog mogu do kraja kolovoza prisustvovati koncertima poznatih glazbenika, etno večerima, večerima folklora kao i glazbeno-scenskim priredbama. Od priredaba koje tek predstoje spominjemo 22. srpnja nastup Ženske klape Kirice, Tamburaškog orkestra KUD-a dr. Antun Barac te vokalne skupine Vinodolke. Za 30. srpnja najavljen je u novovinodolskom starom gradu glazbeno-scenski spektakl grupe 4'33, a 3. kolovoza u crkvi Sv. Petra i Pavla održat će se koncert gitarista Tomislava Ribičića. Za sve koji žele doživjeti autentične zvukove ovoga podneblja prava će glazbena poslastica biti smotra klapa predviđena za 23. kolovoza, iza koje će istoga dana slijediti i ceremonija zatvaranja Vinodolskih ljetnih večeri. Ulaz na sve priredbe je besplatan.

Početkom kolovoza započinje, a sredinom mjeseca (od 13. do 16. kolovoza) se održava i središnji dio zanimljive manifestacije Ružica Vinodola. Ona je utemeljena na usmenoj predaji prema kojoj se stoljećima unatrag svake godine po završetku berbe grožđa u Novom Vinodolskom birala najljepša i najmarljivija beračica Ružica. Prema raspoloživim zapisima, taj se događaj posljednji put zbio 1880. godine, a na njegovim temeljima izrasla je manifestacija Ružica Vinodola, na kojoj se, uz izbor najljepše i najspretnije beračice grožđa, slavi vino, održavaju se tradicijske radionice, sajmovi autohtonih proizvoda te atraktivne glazbene priredbe.
Poznato turističko odredište Novi Vinodolski nalazi se u središnjem dijelu kvarnerskog priobalja, a turistička tradicija u njemu duga je čak 130 godina.