Kvarner newsletter / broj 8

Fužine
Kiparski radovi izloženi u špilji Vrelo

Ako želite vidjeti kiparsku izložbu u neobičnom ambijentu, savjetujemo da posjetite sve poznatije turističko odredište Fužine u Gorskom kotaru koje, smješteno na nadmorskoj visini od 730 metara, pruža ljetno osvježenje, dobru zabavu i sve to na samo pola sata vožnje autocestom do mora.

Tijekom ljetnih mjeseci u Fužinama se već treću godinu održava zanimljiva kiparska izložba smještena u nesvakidašnji ambijent – u špilju Vrelo. Ovaj put posjetitelji mogu vidjeti radove akademskog kipara Gorana Štimca. Dakako, uz kiparske radove, prilika je to i da obiđete špilju čija se starost procjenjuje na 3,5 do 4 milijuna godina, a slučajno je otkrivena sredinom prošloga stoljeća. Špilja je dugačka samo 300 metara, ali je iznimno lijepa i bogata špiljskim ukrasima. Njezinoj ljepoti pridonose prekrasan gorski izvor, jezero i ponor koji su samo pedesetak metara udaljeni od ulaza. Špilja Vrelo uređena je 1998. godine za posjete, ima rasvjetu i pješačke staze s mostićima. Zanimljivo je i to da je špilja zbog blage konfiguracije terena jedina uređena špilja u Europi dostupna djeci, starijima, pa čak i invalidima budući da nema ni jedne jedine stepenice.

Inače, domaćini u mjestu Fužine pobrinuli su se da gostima – kojima je na raspolaganju smještaj u hotelu, apartmanima, kućama za odmor, pansionima i sobama – ne nedostaje zabave i uzbuđenja, pa se ondje sredinom srpnja održao 8. Međunarodni susret bikera Frogstock 2008, 3. i 4. kolovoza održava se na Ličkom polju natjecanje paraglajdera, zmajara i brdskih biciklista Para Lič 2008. godine uz mnoge zabavne priredbe. Od 8. do 10. kolovoza u povodu 160 godina Fužinarske glazbe održava se Međunarodni susret puhačkih orkestara, a za 16. kolovoza najavljen je 10. ljetni karneval s karnevalskom povorkom i bogatim zabavnim programom.