Kvarner newsletter / broj 8

33. osorske glazbene večeri
Svečanost glazbe u jedinstvenom ambijentu

U gradiću Osoru na otoku Cresu već se tradicionalno priređuju Osorske glazbene večeri na kojima od 12. srpnja do 20. kolovoza koncerte održavaju renomirani ansambli i solisti iz zemlje i inozemstva. Festival posebno njeguje hrvatsku glazbenu baštinu.

Ovogodišnje Osorske glazbene večeri posvećene su hrvatskom skladatelju Stanku Horvatu (Zagreb, 1930. – 2006.). Na programu je dvadeset koncerata, a nastupaju solisti i komorni sastavi iz Hrvatske, Italije, Austrije, Švicarske, Poljske, Argentine, Brazila, Japana...

Program ovogodišnjih 33. Glazbenih večeri u Osoru iznimno je bogat pa je gotovo nemoguće pobrojati sve glazbene priredbe kao i proslavljene umjetnike i sastave, koji će tijekom četrdesetak dana ljubiteljima glazbene umjetnosti prirediti izvanredan umjetnički doživljaj. Detaljan program 33. Osorskih glazbenih večeri možete vidjeti na internet stranicama www.kvarner.hr.

Inače, domaćin ove priredbe, gradić Osor, smješten je na jugozapadnoj strani otoka Cresa, na uskoj prevlaci koja spaja otoke Cres i Lošinj. Posvećenost hrvatskoj glazbi Osor dokazuje i kipovima i skulpturama skladatelja postavljenima na ulicama i trgovima. Bogate povijesti i nekada važnog prometnog značenja, Osor danas broji jedva stotinjak stanovnika. Može se reći da je cijeli Osor ustvari muzej na otvorenome pa će posjetitelji moći uživati u ambijentu njegovog starog trga, prekrasnih antičkih vila, muzeja… a njegov je jedinstveni scenski prostor idealan za održavanje kulturnih priredbi među kojima su Osorske glazbene večeri najveće i najzapaženije. U samom gradiću Osoru gosti mogu odsjesti u kućnoj radinosti, a na otoku Cresu – najvećem jadranskom otoku – velike su mogućnosti za boravak u hotelima, kampovima, kućnoj radinosti i slično.

Otok je iznimno zanimljiv i zbog prirodnih znamenitosti, od kojih je najveća prirodni fenomen Vransko jezero, slatkovodno jezero površine gotovo 6 četvornih kilometara, čija je razina oko 13 m iznad razine mora, dok mu je najveća dubina oko 61,5 m ispod morske razine (kriptodepresija) tako da je ukupno duboko oko 74,5 m.