Kvarner newsletter / broj 8

Krk
“Potraga za blagom” – novi turistički proizvod

Posjetitelji grada Krka na otoku Krku i ove će godine moći uživati u tradicionalnim manifestacijama, temeljenim na krčkoj povijesti, ali jednako tako i u novima, zahvaljujući kojima boravak na ovom otoku postaje još zanimljiviji i uzbudljiviji.

Legenda o gusarima s Plavnika temelj je novog brodskog izleta “Potraga za blagom”, koji će turistima, posjetiteljima grada Krka, donijeti mnogo uzbuđenja.

Ishodište priče je tradicija Krčkog sajma o kojem najstariji zapisi postoje iz 1524. godine, od kada se, s manjim prekidima, održava sve do danas. Kao i prije gotovo pet stoljeća, i danas se u gradu Krku održava na blagdan Sv. Lovre, a na njemu mnogi proizvođači nude svoje proizvode. Razlika je “samo” u tome da se kroz povijest prodavala roba sa svih strana svijeta, a danas se nude autohtoni proizvodi zanimljivi turistima.

Iz vremena kada je Krk bio cilj trgovaca sa svih kontinenata potječe i legenda o gusarima. Naime, upravo 1524. godine na moru ispred Krka dogodilo se teško razbojstvo u kojem su “gusari s Plavnika” u tjesnacu između dvaju otoka presreli trgovačku galiju s bogatim teretom. Dim spaljenog broda alarmirao je kneževu stražu, koja potapa gusarski brod, a jedini preživjeli gusar uspio se spasiti plivanjem do otoka Plavnika, gdje prema legendi zakapa najvrednije dragocjenosti s opljačkanog broda. Gusaru se gubi svaki trag, ali godinama kasnije on traži vodiče za odlazak na Plavnik. Njegova je namjera spriječena bezuspješnom potjerom za njim, čiji je rezultat jedino zagonetna karta s uputama kako pronaći zakopano blago. Unatoč raspisanoj bogatoj kneževoj nagradi, potraga za blagom još uvijek traje.

Uprizorenje legende, od pomorske bitke u krčkoj luci do napada gusara, dvodnevna je uvertira cjelodnevnom izletu na otok Plavnik čiji će sudionici uz gusarske marame dobiti i kartu s ucrtanim mjestom na kojem bi se trebalo nalaziti blago. Ako i ne pronađu zakopane vrijednosti, izletnici će posve sigurno biti na dobitku.

Tijekom Krčkog sajma, koji se u gradu održava od 8. do 10. kolovoza, svi zainteresirani mogu kupiti i originalan suvenir – Legendu o Krčkom sajmu autora Tončija Žužića na engleskom i hrvatskom jeziku.

Izlet “Potraga za blagom” – koji su osmislile Turistička zajednica grada Krka i Podsekcija turističkih brodara Udruženja obrtnika Krk – organizirat će se tjedno, ali i prema želji za zatvorene grupe.