Kvarner newsletter / broj 1

Crikveničko-vinodolska rivijera
Brend obojen plavo-zelenom bojom

Umjesto dosadašnjeg naziva Crikveničko-vinodolska rivijera, čelnici turističkih zajednica i općina s toga područja prihvatili su nedavno prijedlog za novo ime spomenute rivijere pa će se ona odsad zvati i promovirati pod sloganom Vinodol – zeleno-plava rivijera.

Novi naziv rivijere koja se proteže od Jadranova do Sibinja tik uz Vinodolsku dolinu najbolje opisuje cjelovitu sliku turizma i prirodnog okoliša spomenute regije. Naime, rivijera Novi Vinodolski spoj je mora i šume te je zbog toga i dobila naziv obojen plavom i zelenom bojom. Darežljiva ruka prirode tim je atrakcijama dodala blagotvornu klimu, brojne plaže povezane šetalištima, ugodno šumsko okruženje i zrak iz planinskoga zaleđa. Usto, riječ je o rivijeri koja osim privlačne prirodne baštine i ljepota ima i atraktivno povijesno-kulturno naslijeđe. Novi Vinodolski, najveće mjesto rivijere, grad je najstarijega hrvatskog pravnog dokumenta – Vinodolskoga zakonika, a to je i grad obitelji Mažuranić koja je dva stoljeća Hrvatskoj davala značajne ličnosti, književnike i banove.

Spomenuto područje objedinjuje i Crikveničku rivijeru, na kojoj se već dva stoljeća grade mondene vile za odmor i hoteli za goste iz aristokratskih krugova. Crikvenica stoga privlači dahom ekskluzivnosti koji u sjećanja priziva vremena okrunjenih glava, nadvojvoda i barunica. Ali ona, kao i Novi Vinodolski te ostala manja turistička mjesta uz obalu, podjednako privlači i izvanrednim plažama, čistim morem, ugodnim zelenilom i kvalitetnim zrakom.