Kvarner newsletter / broj 8

Plava zastava na Kvarneru
Potvrda ekološke osviještenosti, čistoće i opremljenosti

U ekološku osviještenost i opremljenost plaža i marina na području Kvarnera goste ove regije ne treba uvjeravati jer su očigledni dokazi vidljivi na svakom koraku. Za one koji pak više vjeruju formalnim dokazima recimo da međunarodnu Plavu zastavu na Kvarneru ima četrdesetak lokacija.

Bez namjere da pojedinačno nabrajamo sva mjesta na kojima je izvješena Plava zastava, recimo da su primjerice u Lovranu izvješene dvije, u gradu Opatiji tri, na otoku Krku petnaestak, u turističkim odredištima na otocima Cres i Lošinj pet, na otoku Rabu dvije, na Crikveničkoj i Vinodolskoj rivijeri desetak itd. Plave zastave također imaju i tri kvarnerske marine.

Podsjetimo, međunarodna Plava zastava za plaže i marine je program zaštite okoliša i priobalja koji se već 17 godina uspješno provodi u Europi, a od prije dvije godine i u nekoliko izvaneuropskih država. Nositelj i međunarodni voditelj programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education – FEE), a u Hrvatskoj akcije koordinira Pokret prijatelja prirode Lijepa naša.

U dodjeli Plave zastave za plaže ocjenjuje se odgoj i obrazovanje za okoliš te informiranje javnosti, potom kvaliteta vode, upravljanje okolišem te sigurnost i usluge. Za marine se Plave zastave dodjeljuju za odgoj i obrazovanje za okoliš te informiranje, upravljanje okolišem, sigurnost i usluge te kakvoću vode. Ove je godine u Hrvatskoj ukupno izvješeno 146 Plavih zastava.