Kvarner newsletter / broj 8

Izlet
Otočić Košljun – riznica kulture

U obilasku Kvarnera prava kulturna poslastica za goste je otok Košljun, poznat po franjevačkom samostanu, muzeju s etnografskom zbirkom i bogatom bibliotekom od čak 30 tisuća vrijednih knjiga.

Ovaj je otočić udaljen samo 750 metara od turističkog središta Punat na otoku Krku pa ga s njime povezuju česte veze izletničkih brodova, a jednako tako i taksi brodova. No, trud će se isplatiti jer se radi o doista vrijednoj točki za sve koje zanima kulturna baština te autentičan ambijent. Naime, franjevački samostan na Košljunu spomenik je nulte kategorije, ali i prava riznica vrijednih predmeta koje su skupljali i čuvali redovnici. Jedna od nezaobilaznih točaka je muzej s etnografskom zbirkom u kojoj su mnogi predmeti krčkih ribara, ali isto tako i narodne nošnje cijelog otoka Krka. U zoološkoj zbirci ima mnogo školjaka i unikatnih primjeraka životinja. Među trideset tisuća knjiga je i Ptolemejev atlas tiskan u Veneciji 1511. godine, jedan od ukupno tri sačuvana. Na otoku su također dvije crkve.

Računa se da je za obilazak otoka potrebno oko dva sata, pri čemu nije uračunata pauza za kavu. Na njemu, naime, nema ugostiteljskih sadržaja, a “asketski” boravak na otočiću bogatom kulturnim sadržajima neće učiniti manje lijepim i zanimljivim.