Kvarner newsletter / broj 8

Otok Susak
Nostalgija i ljepota – magnet za dolazak

Posljednje nedjelje u srpnju na otoku Susku tradicionalno se okupljaju iseljenici na Danu iseljenika. Tako će biti i ove godine 23. put…

Dan iseljenika ove se godine na otoku Susku – odakle se većina iseljenika i njihovih potomaka nastanila u Habokenu i u New Jerseyu (SAD) – obilježava 29. srpnja. Susret 250-300 Suščana koji žive u iseljeništvu, koliko ih se u prosjeku svake godine okupi u zavičaju, obilježava se bogatim sportsko-zabavnim programom.

Procjenjuje se da u Americi živi oko 2500 stanovnika Suska, što znači da ih svake godine u posjet svojem kraju dolazi desetak posto. S mnogih su naših otoka stanovnici u velikom broju odlazili u inozemstvo u potrazi za boljim životom, no Suščani se, za razliku od drugih, nisu raspršili po svijetu nego su se uglavnom nastanili u državi New Jersey, gdje su se nastavili okupljati u crkvi, osnivali su udruge i njegovali običaje te uspomene na svoj kraj. Štoviše, oni koji su nekada prodali svoje kuće na Susku danas ih otkupljuju i uređuju te tako osiguravaju povratak svojim potomcima, ali i sve brojnijim američkim prijateljima.

Uz emotivne postoje za to, dakako, i drugi razlozi. Susak je, naime, vrlo lijep i osebujan otok površine 3,7 četvornih kilometara. Otok je prirodni fenomen po tome što je prekriven debelim naslagama sitnog pijeska. Otočani se bave vinogradarstvom i ribarstvom pa je posjetiteljima, uz ostalo, zajamčena zdrava mediteranska hrana s obiljem ribe te odlično susačko vino. Stoga i boravak u privatnim kućama kod gostoljubivih domaćina pruža mogućnost autentičnog života. Slikama za pamćenje” sigurno će se pridružiti i ona osebujne ženske narodne nošnje posebne po mini-suknji, još jednom dokazu da se radi o doista jedinstvenom otoku koji iseljenici kao ni turisti jednostavno ne zaboravljaju. Svakodnevnim je brodskim linijama otok Susak povezan s Malim Lošinjem i Rijekom.