Kvarner newsletter / broj 9

35. Marunada
Gastronomski užitak i još mnogo više…

U Lovranu, poznatom turističkom gradiću samo pet kilometara udaljenom od Opatije, ove će se godine održati 35. Marunada, slavlje posvećeno iznimno ukusnim kestenima po kojima je ovaj kraj posebno poznat. No, organizatori su se pobrinuli da gastronomska svečanost bude i “svečanost duha”, pa će Marunada obilovati koncertima, izložbama, plesovima te sportskim natjecanjima.

35. Marunada održat će se od 8. do 26. listopada u organizaciji Turističke zajednice Lovrana. Već na samom početku Marunade otvorit će se izložba pod nazivom “35 godina Marunade”. Uz Marunadu za djecu, predviđen je i velik broj glazbenih priredaba svih žanrova, potom sportska natjecanja, sajam robe široke potrošnje i slično. Od sportskih natjecanja posebno ističemo 6. trekking utrku Učka Mountain Trek 2008 te pozivni boćarski turnir Marunada 2008.
No, svim ljubiteljima posebno slasnog lovranskog maruna vrhunac će svakako biti ponuda pečenih maruna, slastica spravljenih od njih, domaćih jela, meda od maruna… Naime, lovranski maruni su veliki, kvalitetni i slasni te stoga vrlo cijenjeni plemeniti plodovi pitomog, cijepljenog kestena koji u Hrvatskoj uspijeva samo na obroncima Učke. Uzgaja se u zaseocima iznad Lovrana, a nastao je križanjem domaćih divljih kestena i sadnica koje su lovranski pomorci donijeli iz neke od zemalja Dalekog istoka, najvjerojatnije Japana.
Maruni su snažno obilježili gastronomiju područja u kojem uspijevaju pa se od njih pripremaju različita jela, juhe, umaci, nadjevi i prilozi te kolači i slastice, u kojima svake godine uživaju mnogobrojni gosti Lovrana, Opatije i cijelog Kvarnera.
Posebnu dobrodošlicu gostima koje u Opatiju i Kvarner privlači slastan kesten i svečanosti kojima se on slavi pripremaju opatijski hoteli povoljnim i sadržajnim paketima boravka, konzumacije i wellness užitka.