Kvarner newsletter / broj 9

Krk
U obilazak otoka na Svjetski dan pješačenja

Turistička zajednica grada Krka u povodu Svjetskog dana pješačenja 4. listopada priprema pješačku turu kojom će se obići mnoge atrakcije ovog otočkog mjesta, ali i predstavnicima agencija ukazati na mogućnosti novih pješačkih programa, danas po ovom otoku, a možda već sutra u kombinaciji s pješačenjem po drugim kvarnerskim otocima.

U pratnji stručnih vodiča ovom će se turom, a predviđeno je da traje nešto manje od tri sata, obići mnoga znamenita mjesta. Tako će šetači posjetiti panoramski punkt s kojeg se vide otoci Plavnik, Cres i Rab, obići će područje bogato kaduljom i vrijeskom, biljkama koje se koriste kao gastronomski začini i za čajne pripravke. Jednako tako šetat će drevnim, a danas obnovljenim maslinicima koji daju urod za vrhunska maslinova ulja extra vergine kvalitete. Duljina cijele trase šetnice Krk – Valbiska iznosi 8,5 km. Na cilju je uvala Valbiska s trajektnim pristaništem iz kojeg trajekti povezuju Krk sa susjednim otocima Cresom, Lošinjem i Rabom. To je, najavljuju organizatori, ujedno i točka nekog budućeg međuotočnog šetanja. Naime, jednodnevne i višednevne pješačke ture kvarnerskim otocima predstavljaju izazov za kreiranje novog turističkog proizvoda.
Na cilju, u Valbiski, nalaze se dva ugostiteljska objekta u kojima će se prijavljenim sudionicima uz kotizaciju od 60 kuna (približno 8,5 eura) prirediti ručak.
Treba reći da za pješačenje treba odjenuti prigodnu sportsku odjeću i obuću, uzeti pola litre vode te, naravno, fotoaparat kojim ćete bilježiti otočke ljepote. Napominjemo i to da je ova pješačka ruta s obzirom na konfiguraciju terena, kvalitetu puta i zanimljivosti pogodna za sve dobne skupine.