Kvarner newsletter / broj 9

Kvarner
Veli Lošinj dobitnik Plavog cvijeta

Hrvatska turistička zajednica svake godine dodjeljuje priznanja za uređenje turističkih središta, gradova, parkova, okućnica, vrtova itd. Pritom se na temelju ocjene posebnog povjerenstva Plavim cvijetom nagrađuju najbolji u primorskom dijelu zemlje, dok Zeleni cvijet ide u ruke najboljima u kontinentalnom dijelu zemlje. Kvarner je i ove godine upotpunio bogatu “kolekciju” zelenih i plavih cvjetova.

U kategoriji turističkih mjesta prvo mjesto pripalo je Velom Lošinju, turističkom središtu na jugoistočnoj strani otoka Lošinja. Gradić je to s mnogo raskošnih vila nekadašnjih kapetana u čijim je vrtovima osamdesetak vrsta različitog bilja, dok u velološinjskom parku ima više od 200 botaničkih vrsta.
Treće je mjesto u kategoriji gradova dobio Rab, gradić na istoimenom otoku. Njegov je stari dio tipično srednjovjekovno urbano središte opasano zidinama koje ga većim dijelom još uvijek okružuju. Starim gradom dominiraju četiri zvonika uglavnom u romaničkom stilu. Rab se odlikuje posebnom atmosferom, a uz njega je vezano i mnogo legendi i običaja koji ljeti ožive na rapskim ulicama.
U pojedinačnim elementima nagrađeni su Trg Frana Petrića u gradiću Cresu na otoku Cresu, najljepšim je proglašen Kazališni park u gradu Rijeci, a u kategoriji okućnica nagradom se može pohvaliti obitelj Fućak – Brigović u Malinskoj na otoku Krku. Najljepšim balkonom proglašen je balkon obitelji Kolaković iz Novog Vinodolskog.
Svečana dodjela nagrada u akcijama Plavi cvijet i Zeleni cvijet bit će na Danima hrvatskog turizma u Opatiji 24. listopada.