Kvarner newsletter / broj 9

Miomirisi  i okusi Lošinja 
Kako miriše Lošinj? 

Svaki je mjesec na otoku Lošinju u znaku neke druge ljekovite i začinske biljke. Akcija koju Miomirisni otočni vrt Malog Lošinja provodi u suradnji s Turističkom zajednicom Malog Lošinja u rujnu je bila u znaku smokava i žižula, a u listopadu će biti u znaku maginje i mirte, još dviju mediteranskih zanimljivih biljaka širokog spektra primjene.

Mirta (latinski naziv Myrtus communis) grmoliko je i zimzeleno drvce čiji listići obiluju eteričnim uljem. Bobičasti plodovi dozrijevaju u listopadu, a od njih u Miomirisnom vrtu spremaju dva zanimljiva likera, svijetli “Dobri dupin” i tamni “Apoksiomenos”. Planika (lat. Arbutus unedo) zimzeleno je stabalce s narančastocrvenim jagodičastim bobama koje se zovu maginje i od kojih se pripremaju izvrsni pekmezi bogati vitaminom C.
Rujan je bio u znaku smokava i žižula pa su i otočki restorani pripremali ukusne slastice i likere od njihovih plodova.
Miomirisne priredbe svakog su mjeseca uz edukativni i gastronomski sadržaj začinjene i kulturnim događanjima, predavanjima i radionicama.
U studenom će Miomirisi i okusi Lošinja biti u znaku masline, a prosinac će – kao što to i dolikuje blagdanskom mjesecu – biti u znaku bora i agava.
Ove manifestacije privlače veliko zanimanje gostiju, kojima Lošinj, poznat po zdravstvenim učincima otočne klime, postaje odredište u svim sezonama. To se može zahvaliti i ukupnoj turističkoj te modernoj i kvalitetnoj smještajnoj ponudi ovog kvarnerskog otoka.