Kvarner newsletter / broj 9

Vrbnik
Vrbnička žlahtina – vino za istinski užitak

Slikoviti gradić Vrbnik na otoku Krku, podignut na 48 metara visokoj litici iznad mora, poznat je po ljepoti i glagoljaškoj kulturnoj baštini. No, istinski vinoljupci poznaju i vole Vrbnik iz još jednog razloga – upravo je on “rodno mjesto” izvrsnog i cijenjenog vina vrbničke žlahtine!

Vrbnička žlahtina proizvodi se od autohtonog grožđa žlahtine uzgojene u zaštićenom vinogorju Vrbničkog polja. Ovisno o urodu, godišnje se proizvede između 700 i 900 tisuća butelja tog izvornog suhog bijelog vina kontroliranog zemljopisnog podrijetla. Znalci vino opisuju kao “elegantno, visoke kvalitete, jedinstvene arome i svježine, a svi voćni mirisi i harmonične osobine sorte znalački su sačuvani”. To je i razlog da je Hrvatska gospodarska komora vrbničkoj žlahtini dodijelila cijenjenu oznaku “Izvorno hrvatsko”, navodeći kako ona “odražava tradicijsku hrvatsku kulturu uzgoja vinove loze, proizvodnje vina i načina života u ruralnim područjima otoka Hrvatskog primorja, gdje opstanak i održivi razvoj ovise o upornom i marljivom uzgoju poljoprivrednih kultura te njihovoj preradi u proizvode više dodane vrijednosti.”
Vino treba piti rashlađeno od 8 do 12 stupnjeva Celzijevih, a u njemu ćete najviše uživati pijete li ga uz mediteransku hranu. Boravak na otoku Krku svakako je prilika da se kušaju i izvorna krčka jela uz koja ćete piti vrbničku žlahtinu – uz ribu i morske plodove pripremljene s kvalitetnim krčkim maslinovim uljem tu su i jela od domaćeg tijesta, a posebno su cijenjeni krčka janjetina, ovčji sir i pršut. No, vrbnička je žlahtina i izvrstan suvenir koji će vas na Vrbnik i Zlatni otok, kako je Krk zbog bogatstva plodovima mora i zemlje nazivan još u antičko vrijeme, podsjećati i kod kuće. Do novog dolaska!