Kvarner newsletter / broj 9

Rijeka
Bogata kulturna jesen

Početkom listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, koje nosi ime po hrvatskom skladatelju (1832-1914), započinje nova riječka kazališna jesen, a dva tjedna kasnije, predstavljanjem novog svečanog kazališnog zastora, započinju i Zajčevi dani. Građani i gosti Rijeke mogu uživati u doista bogatoj kulturnoj i sportskoj jeseni.

Svečano otvorenje sezone 2008/2009. u HNK Ivana pl. Zajca obilježit će se premijerom “Dame s kamelijama” Alexandra Dumasa koja će na repertoaru biti do 10. listopada. Za 18. listopada najavljeni su tradicionalni glazbeno-scenski Zajčevi dani 2008. godine koji će biti u znaku premijere opere “Sunčanica” Borisa Papandopula. Na programu je također opera za djecu “Pčelica Maja” Brune Bjelinskog te “Ero s onog svijeta” Jakova Gotovca. Simfonijski orkestar Riječke filharmonije slušateljima priprema Večer hrvatskih skladatelja.
Kulturna jesen u Kulturnom centru Kalvarija ima bogat repertoar komedija, a za 31. listopada najavljuje se i veliki Halloween party sa specijalnim gostima, horror iznenađenjima i priredbama. U galerijama, muzejima i čitaonicama niz je priredaba i predavanja za sve afinitete i ukuse. Od velikog broja glazbenih priredaba koje će se održati u Stereo dvorani spominjemo samo neke: 7. listopada humanitarni rock koncert Valkiri – Mandrili, 11. listopada hip-hop party AJS Nigrutin & Timbe, elektro party Pozor!Elektronika 18. listopada, techno party Nightgrooves with D.A.V.E. the Drummer 25. listopada, koncertna promocija albuma Massima Savića 30. listopada, a Vibnete With Miss Jools elektro party 31. listopada.
Brojne su i sportske priredbe. Tako se od 10. do 12. listopada na Automotodromu Grobnik održava Moto Happening, a 11. i 12. listopada u bazenu na Kantridi Međunarodni plivački miting Victoria – Primorje. Ljubitelji sporta do kraja listopada mogu uživati u mnogim košarkaškim, rukometnim, odbojkaškim i vaterpolo utakmicama, kuglanju itd.