Kvarner newsletter / broj 9

Vrbovsko
Bundevijada – slavlje običaja i autohtone hrane

Bundevijada, tradicionalno slavlje autohtone hrane i običaja Gorskog kotara, održat će se 11. i 12. listopada u Vrbovskom. Iako ima brojne sadržaje, manifestacija koja se održava u kraju poznatom po bundevi posvećena je prije svega tom povrću kao hrani i lijeku.

Bundevijada je izložba jesenskih plodova, među kojima središnje mjesto zauzima, dakako, “glavna junakinja” ove manifestacije – bundeva. Ali na šarenim i lijepo uređenim štandovima također će se naći med, sir, likeri… potom suveniri i drugi proizvodi. Posjetiteljima je zasigurno najzanimljivija Goranska kuća, prostor opremljen autentičnim pokućstvom gdje se prikazuje kako se nekada živjelo, radilo i jelo u Gorskom kotaru. Prilika je to da se gosti, ali i domaćini prisjete i običaja toga kraja kao što su primjerice ruženje kukuruza, čohanje perja i predenje vune. Dakako, ovo putovanje u prošlost ne bi bilo potpuno da uz njega ne idu i tradicionalni goranski gastronomski specijaliteti.
Ova manifestacija uz turistički ima i edukativni karakter, pa se Bundevijada koristi i za predavanja vezana uz proizvodnju zdrave hrane, turističku djelatnost i slično.
Drugog se dana Bundevijade održava ocjenjivačka izložba kvalitetnih medova, a popraćena je i predstavljanjem drugih proizvoda od meda.
Sva ova događanja popraćena su i bogatim kulturno-umjetničkim programom pa ne nedostaje veselja i zabave.
Inače, Vrbovsko se nalazi na krajnjem istoku Gorskog kotara, na pola puta između Rijeke i Zagreba.