Kvarner newsletter / broj 9

12. Dani maslina
Tako nastaje maslinovo ulje

U znaku maslina cijela je jesen na otoku Krku, a vrijeme od 10. do 19. listopada posebice. Tada se, naime, u Puntu održavaju Dani maslina, i to dvanaesti put zaredom. Prilika je to da maslinari odmjere kvalitetu maslinovog ulja i proizvoda od njega, ali i da goste upoznaju s poviješću maslinarstva i načinima prerade te za to korištenim alatima nekada i danas. No, za one koji žele sudjelovati u samoj berbi maslina i njihovoj preradi lijepih će doživljaja biti sve do kraja mjeseca.

Ovogodišnji, 12. Dani maslina započinju 10. listopada u večernjim satima prigodnim izlaganjima te otvaranjem izložbe pod nazivom “Masline”. Svečano otvorenje ove manifestacije predviđeno je 11. listopada u 10 sati, a bit će popraćeno i otvaranjem dviju zanimljivih izložbi – “Izložbom alata i strojeva u maslinarstvu” te “Maslinovo ulje i autohtoni proizvodi otoka Krka”. Zanimljivo će biti i razgledavanje uljare i berbe u masliniku uz stručnu pratnju. Za vrijeme trajanja ove manifestacije održat će se više stručnih predavanja za maslinare i sve koje ona zanima, a restorani u Puntu tom će prigodom nuditi jela od maslina. Cijelo vrijeme održavanja ove manifestacije trajat će i prodajna izložba maslinovog ulja i autohtonih proizvoda otoka Krka, kao i atraktivni zabavni programi.
Posjetiteljima možda najatraktivniji dio manifestacije je prilika da sudjeluju u berbi maslina te njihovoj preradi, a “opremljeni” i pravim težačkim ručkom moći će “na vlastitoj koži” osjetiti koliko se truda ulaže u proizvodnju maslinovog ulja, po čijoj su kvaliteti otok Krk i Hrvatska poznati.
U organiziranoj berbi i preradi maslina, za koju se treba prijaviti u hotel Kanajt (e-mail: info@kanajt.hr), gosti će moći sudjelovati te kušati jela s maslinama sve do kraja listopada.
Posebna zanimljivost  12. Dana maslina je izbor najljepšeg maslinovog stabla u  Puntu. Kriteriji kojima će se rukovoditi posebna stručna komisija su punoljetnost stabla, domaće podrijetlo te rodnost, a organizatori Dana maslina – Turistička zajednica općine Punat – očekuju prijave za ovu zanimljivu kategoriju “misica”.