Kvarner newsletter / broj 1

Mali Lošinj
Novogodišnji kup u podvodnom ribolovu

Mali Lošinj, najveće naselje na otoku Lošinju, svake godine organizira Novogodišnji kup u podvodnom ribolovu, koji se sastoji od dva natjecanja, Zimski kup gradova i Europski kup nacija, a ove se godine održava od 28. do 30. prosinca.

Novogodišnji kup ima dugu tradiciju kojom se ponose svi Lošinjani – Zimski kup održava se već 47, a Europski kup 37 godina i oba okupljaju ribolovce iz desetak zemalja.

O povezanosti Malog Lošinja i podvodnog ribolova svjedoči i spomenik podvodnom ribolovcu, rad zagrebačkog akademskog kipara Ante Starčevića, koji ga je izradio prema originalu riječkog kipara Vinka Matkovića.

Podvodni ribolov ili ribolov u apnei spada u ekstremne sportove zbog višesatnih napora na velikim dubinama pri krajnjim granicama snage kojima se ribolovci izlažu te niza potencijalnih opasnosti koje prijete u takvim uvjetima. To je najsportskiji i najselektivniji način ribolova jer ribolovac bira koju će ribu uloviti.

Iako je sportska disciplina, znanje o podvodnom ribolovu oduvijek se prenosilo samo u uskom krugu ljudi. Lokacije bogate ribom čuvane su kao najstroža tajna.

Podvodni ribolov svake godine privlači sve više hobista i profesionalaca. Novogodišnji kup u Malom Lošinju, kao i još neka druga međunarodna natjecanja, pokazatelj su izvrsnosti prvokategornika i njihove izuzetne fizičke i psihičke pripremljenosti.

Osim ovoga kupa, Lošinjani svakog kolovoza u svom akvatoriju organiziraju Lošinjsku regatu. Na Lošinju se također ljeti održava Međunarodno tenisko natjecanje Lošinjska rivijera, a kroz cijelu se godinu održava manifestacija pod nazivom “Mirisi i okusi Lošinja” u sklopu koje se organiziraju Dani šparoga i ružmarina, Dani lavande i smilja, Dani smokava, Dani maslina, Dani limuna i naranči i drugi.