Kvarner newsletter / broj 10

Wellness ponuda

Duga tradicija, bogata i kvalitetna ponuda te stručno osoblje razlozi su zbog kojih je Kvarner visokorazvijena wellness destinacija. Želite li ostati u formi, prevenirati bolesti ili poboljšati zdravlje, a uz to izgledati i osjećati se bolje, vi ste na pravom mjestu.

Zahvaljujući izuzetno povoljnim klimatskim karakteristikama i idealnom zemljopisnom položaju te otkriću ljekovitog djelovanja mora, svoje prve turističke korake ovo je područje krajem XIX. i početkom XX. stoljeća napravilo upravo izgradnjom klimatskih lječilišta. Još 1889. godine Opatija je carskim ukazom proglašena klimatskim lječilištem, u kojem su nicale ordinacije, sanatoriji te kupališta, ali i hoteli. Opatija (tada Abbazia) se ubrzo preobrazila od mirnog, ribarskog naselja u europsko lječilište svjetskog formata i tako ubrzo postala ishodištem hrvatskog turizma. Uslijedio je lječilišno-turistički razvoj Crikvenice, gdje je davne 1888. godine uređeno javno kupalište i izgrađeni luksuzni hoteli Therapia i Miramare, čime su učinjeni prvi značajniji koraci u razvoju crikveničkog turizma, a mjesto se u kratkom vremenu pretvorilo u prepoznatljivu turističku destinaciju. Otok Lošinj u to je vrijeme također bio na glasu kao lječilište, jer je još 1882. godine odlukom tadašnjeg Ministarstva zdravstva Austro-Ugarske Monarhije dobio službeni status lječilišta. Prvi turist bio je austrijski znanstvenik Conrad Clar, koji je 1885. godine sa svojim bolesnim sinom došao u Mali Lošinj, gdje je sin zahvaljujući ljekovitoj klimi ozdravio. Ljekoviti učinci na otocima i priobalju pripisivali su se talasoterapiji – liječenju morem u najširem smislu, dok su se u šumovitom Gorskom kotaru početkom XX. stoljeća ljekoviti učinci pripisivali “promjeni zraka”, pa je tako, primjerice, u Skradu bilo dječje odmaralište i sanatorij za oporavak podmorničara Ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije.

Nastavljajući tradiciju, Kvarner je i danas područje s iznimno značajnim resursima u ponudi zdravstvenog turizma. Visokostručna medicinska usluga i razni rekreacijski programi, kako u funkciji oporavka, tako i u prevenciji bolesti, usklađeni su s odgovarajućim gastronomskim programima čineći ponudu čitavog Kvarnera tijekom cijele godine i to posebice na Opatijskoj i Crikveničkoj rivijeri, kao i na kvarnerskim otocima. Antistres programi, vital programi, masaže, prirodne aromaterapije, branje ljekovitog bilja i šetnja prirodom ugoda su za dušu i tijelo svakog gosta, pa su tako i olimpijski i svjetski pobjednici, hrvatske sportske zvijezde Davor Šuker, Vladimir Šola, skijaši Janica Kostelić, Ivica Kostelić, Kalle Palander na Kvarneru, u poliklinici Terme Selce u Selcu, poznatoj po programima prevencije i liječenju sportskih ozljeda te mnogim drugim zdravstvenim i wellness programima, ondje našli mjesto za rehabilitaciju nakon sportskih napora.

U Opatiji, u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma Thalassotherapia, otvoreni su potpuno rekonstruiran i moderniziran hotel Villa Dubrava – prvi lječilišni hotel u Hrvatskoj, prvi Wellness centar za liječenje debljine te moderan Thalasso wellness centar Opatija s medicinskim savjetovalištem. Thalassotherapia u Crikvenici poznata je specijalna bolnica za liječenje i rehabilitaciju bolesti dišnih organa i reumatizma, idealno mjesto i pravi izbor za sve one koji imaju poteškoća s dišnim organima ili žive u sredinama sa zagađenim zrakom. U rujnu 2008. godine puštena je u rad nova barokomora te otvorena prva Poliklinika za baromedicinu u sklopu crikveničke Thalassotherapije.

Danas gotovo da i nema objekta visoke kategorije na Kvarneru, od hotela do vila i malih obiteljskih hotela, koji gostima ne pruža izbor najrazličitijih wellness sadržaja pa ćete tako u tom obliku ponude moći uživati u Opatiji, Rijeci, Malom Lošinju, Novom Vinodolskom, Crikvenici, na otocima Krku i Rabu itd.