Kvarner newsletter / broj 10

Gorski kotar
Sve više turista i izletnika

Gorski kotar, gorsko područje zapadne Hrvatske, sve je zanimljivije odredište turista pa broj gostiju iz godine u godinu bilježi desetpostotnu stopu rasta. Taj podatak ne čudi ako se zna da ovaj gorski kraj iznimne ljepote nudi velike mogućnosti za izlete, sport i rekreaciju, pri čemu zdravom životu i ugodnom boravku pridonose čist zrak te autohtona gastronomska ponuda.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci Gorski kotar je posjetila 21 tisuća turista od kojih je pet tisuća bilo stranih. Ukupno je ostvareno oko 77 tisuća noćenja, od čega je 14 tisuća stranih noćenja. Turistički promet tako je povećan 11 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine, čime je ova godina nešto premašila prosjek nekoliko proteklih godina – desetpostotnu stopu rasta. Očekuje se da će do kraja godine, s obzirom na predstojeću sezonu skijanja, u Gorskom kotaru biti ostvareno ukupno oko 100 tisuća noćenja.

Od smještajnih kapaciteta – a riječ je o 1800 postelja – najtraženije su samostalne kuće i apartmani, potom hotelski kapaciteti i privatne sobe. Posljednjih godina znatno se ulaže u kvalitetu smještaja tako da je ona danas na visokoj razini. Atraktivnosti gorskokotarske turističke ponude, podjednako zanimljive u svako doba godine, pridonose i sve bogatija ponuda te osmišljeni programi boravka, ali i iznimno dobra prometna povezanost sa svim dijelovima zemlje i inozemstvom, čemu treba pripisati podatak da godišnje ovu regiju posjeti i oko 100.000 izletnika. Valja reći da je Gorski kotar nadomak moru, a kombinacija boravka u gorskom i morskom ambijentu sve je traženiji izbor.