Kvarner newsletter / broj 10

Fužine
Proslavite Novu 2009. dvaput!

Fužine, poznato turističko središte u Gorskom kotaru, turiste na samom kraju godine osim prirodnim ljepotama i zimskim ugođajem privlači zbog još jednog razloga: već deseti put, deset godina zaredom stanovnici Fužina i njihovi gosti Staru godinu ispraćaju dvaput: u podne i u ponoć!

Ovaj zanimljiv običaj prošle je godine u Fužine doveo čak tri tisuće turista koji su se sa 2007. godinom oprostili dvaput – najprije u podne, na otvorenom i uz šampanjac, a potom i u ponoć na tradicionalnim slavljima koja domaćini s posebnom pažnjom i uz mnogo mašte te kulinarskih iznenađenja priređuju za svoje goste. Osim što je “preuranjeno” slavlje – ako uopće za veselje postoji krivo vrijeme – prilika da se uživa u kolektivnom ispraćanju stare godine, to je ujedno i način za prigodnu proslavu cijelih obitelji čiji najmlađi članovi tako nisu uskraćeni za oproštaj s godinom na izmaku.

Inače, Fužine su smještene na 730 metara nadmorske visine, u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara i manje su od pola sata udaljene od mora. Uz Bitoraj, hotel standarda četiri zvjezdice poznat po odličnom smještaju i usluzi, u Fužinama gosti također mogu odsjesti u sobama, apartmanima, pansionima i kućama za odmor.