Kvarner newsletter / broj 10

Rijeka
Iz Budimpešte za manje od pet sati

Završetkom gradnje punog profila autoceste između Zagreba i Rijeke iz jednog je do drugog grada moguće automobilom doći za sat i petnaest minuta. Gorski kotar tom je cestom postao još bliži moru, a dostupnost Kvarnera možemo ilustrirati još jednim itekako važnim argumentom: od Budimpešte do Rijeke automobilom ćete doći za manje od pet sati!

Puštanjem u promet preostalih dionica Oštrovica – Vrata i Kupjak – Stara Sušica u duljini od 14,5 kilometara završena je gradnja punog profila autoceste između Zagreba i Rijeke. Cesta je duga ukupno 146,5 kilometara, iznimno je važna za turizam, a nalazi se na međunarodnom koridoru 5b koji od Rijeke preko Zagreba vodi prema graničnom prijelazu Goričan s Mađarskom i dalje prema Budimpešti.

Usto je otvorena dionica između graničnih prijelaza Goričan s hrvatske i Letenye s mađarske strane te most na Muri, čime je autocestom punog profila povezana Budimpešta s Rijekom. Na području Hrvatske autocesta se proteže u duljini 263,7 kilometara, dok je u Mađarskoj, gdje se također vrlo intenzivno radilo na njezinoj izgradnji, autocesta dugačka 232,5 kilometara. Tako se sada od Budimpešte preko Zagreba do Rijeke osobnim vozilom stiže za nešto manje od pet sati.

Cijena cestarine za osobno vozilo od Rijeke do Zagreba iznosi 60 kuna.

Inače, na ovoj je autocesti izgrađeno 13 tunela ukupno duljine 10,3 kilometra, šest mostova ukupne duljine 1,7 kilometara i 24 vijadukta ukupne duljine 10,1 kilometar te 15 pratećih uslužnih objekata.


Copyright: RIMA d.o.o.