Kvarner newsletter / broj 10

Bogat kalendar događanja
U blagdanskom ozračju

Iako je svako doba lijepo na svoj način, prosinac i siječanj na Kvarneru – bez obzira na to radi li se o otocima, primorju ili gorju – na jedinstven način ujedinjuje ljepotu krajolika, kvalitetu turističke ponude, blagdansko ozračje i karnevalsku radost.

Prosinac je na Kvarneru iznimno bogat događanjima i nemoguće ih je sva nabrojiti. Tako će se, primjerice, u Crikvenici u tom mjesecu održati revija karnevalskih kostima. Brojni će koncerti i druge priredbe biti posvećeni blagdanima Sv. Barbare, Sv. Lucije kao i Sv. Nikoli, kojem se posebno raduju djeca i ona će što više slatkiša i drugih darova pokušati zaslužiti i priređenim priredbama. No, blagdan Sv. Nikole 6. prosinca ujedno je i Dan zaštitnika pomoraca i putnika pa će to biti prigoda da se u Puntu na otoku Krku, u Rabu na otoku Rabu, ali i drugim mjestima održe prigodni programi posvećeni pomorstvu, koje u ovom kraju ima dugu tradiciju. Posebno će se obilježiti i 11. prosinca, Međunarodni dan planina. Od 11. do 14. prosinca u Rijeci, u novoizgrađenom bazenu na Kantridi održat će se Europsko prvenstvo u plivanju. Bogatoj kulturnoj ponudi Kvarnera sigurno će uvelike pridonijeti i Međunarodno natjecanje opernih pjevača HNK Ivana pl. Zajca. Opatija će od 5. do 7. prosinca živjeti u znaku sada već tradicionalnog Festivala čokolade, a u tom će se poznatom turističkom središtu posebno obilježavati i advent te iznimno svečano božićno i novogodišnje vrijeme. Blagdanske pučke svečanosti, kićenje bora i prigodan jelovnik te posebno svečani koncerti obogatit će sadržaje boravka u većini središta – Rijeci, Opatiji, Crikvenici, Selcu, Puntu, Rabu… Kao izniman doživljaj ističemo Božićno-novogodišnji koncert 24. prosinca na otočiću Košljunu, na kojem se nalazi znameniti franjevački samostan s vrijednim blagom hrvatske kulture i pismenosti. Zimski će ugođaj Gorskog kotara svakako upotpuniti idiličnost blagdanskih događanja u Mrkoplju, Lokvama te Ravnoj Gori, čijoj će Božićnoj bajci bogatoj sadržajima posebno pridonijeti dolazak Djeda Božićnjaka. Dakako, tu treba spomenuti i Fužine, o čijem dvostrukom slavlju Nove godine – u podne i u ponoć – posebno pišemo u ovim vijestima.

Većina će kvarnerskih gradova, Rijeka, Mali Lošinj, Mrkopalj, Lokve, Begovo Razdolje i mnogi drugi, svečano na gradskim trgovima te u hotelima i restoranima s prigodnim programom i jelovnikom ući u Novu 2009. godinu.

Neposredno nakon što novogodišnje slavlje utihne započinju iznimno bogate karnevalske priredbe. Naime, siječanj će na ovom području biti u znaku nadaleko poznatih karnevalskih običaja i raskošnih maškara, od kojih je svaki zanimljiv na svoj način, a jedan je karneval i u samom svjetskom vrhu – Međunarodni riječki karneval, koji će se od 23. siječnja do 22. veljače održati 26. put.