Kvarner newsletter / broj 1

Opatija
Otvoren Hrvatski muzej turizma

Opatija, prvo naselje na jadranskoj obali sa statusom turističkog mjesta koje je 1889. godine posebnim zakonom proglašeno lječilištem, zasluženo je, zbog povijesti turizma u tom gradu, dobila Hrvatski muzej turizma.

Povijest opatijskog turizma datira u davnu 1844. godinu te s obzirom na najdužu turističku tradiciju u Hrvatskoj u Opatiji je, u suradnji Grada i Republike Hrvatske, otvoren Hrvatski muzej turizma, koji je na raspolaganje dobio Villu Angiolinu i Umjetnički paviljon “Juraj Šporer” za stalne i privremene postave izložaba.

Na prvom katu Ville Angioline postavljena je stalna izložba u dvije cjeline. Jedan je dio posvećen “staroj dami” Opatiji kao kolijevci i ishodišnom mjestu hrvatskog turizma, a u drugom je dijelu pregled povijesti hrvatskog turizma. Sve je to prikazano ambijentom, dokumentima, starim fotografijama, razglednicama i predmetima. U sklopu izložbe predstavljene su i značajne osobe turističke Opatije.

Uz stubište pratimo priču o samoj Villi Angiolini, prvoj opatijskoj vili, a prizemlje zgrade koristi se kao i dosad. U Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” izmjenjivat će se izložbe, a prva je postavljena izložba o kvarnerskim kupalištima u sklopu koje je predstavljena i monografija na istu temu.

Muzej prikuplja podatke o svim relevantnim izvorima i potencijalnim muzejskim predmetima, a zadaća ustanove je i izgradnja sustava vrednovanja muzejske građe te osnivanje banke podataka.

Muzej je ujedno i referentni centar za pohranu podataka o muzejskoj građi vezanoj za turizam.