Kvarner newsletter / broj 10

ITF '2008 CRO
Posebno priznanje filmu “Djeco penkale – dobrodošli na Kvarner”

Filmu “Djeco penkale – dobrodošli na Kvarner” na 11. Međunarodnom festivalu turističkog filma – ITF '2008 CRO dodijeljeno je posebno priznanje za kvalitetu slike, kamere i montaže. Tako je priča o izumitelju penkale Slavoljubu Penkali, čija se kuća nalazi u Opatiji, pretvorena u snažnu promidžbenu poruku.

Turistička zajednica Primorsko-goranske županije je u suradnji s tvrtkom Studio 4 d.o.o. iz Rijeke napravila promotivni film “Djeco penkale – dobrodošli na Kvarner”, nastao kao svojevrsni zapis o boravku inozemnih novinara na Kvarneru na četverodnevnoj manifestaciji Zlatna penkala 2008. Tijekom boravka na Kvarneru početkom lipnja 2008. godine inozemni su novinari – odlični poznavatelji hrvatske turističke ponude – obišli mnoga kvarnerska odredišta upoznali se s njihovim zanimljivostima, ljepotom i kvalitetom ponude.

Hrvatska je, naime, domovina nalivpera ili, kolokvijalno, penkale, koju je izumio ing. Slavoljub Penkala. On je jedan od najznamenitijih izumitelja s početka XX. stoljeća, koji je prvu mehaničku olovku na svijetu patentirao 24. siječnja 1906. godine, a prvo nalivpero s čvrstom tintom 31. svibnja 1907. Iz Zagreba i Hrvatske ti su revolucionarni izumi krenuli u svijet i postali svojevrsni simbol novinarske profesije, zbog čega i Hrvatska turistička zajednica za najbolje tekstove i emisije o hrvatskom turizmu dodjeljuje nagradu Zlatna penkala. Za vrijeme boravka nominiranih i nagrađenih novinara na Kvarneru nastao je i spomenuti film, dobitnik posebnog priznanja.