Kvarner newsletter / broj 11

Riječki međunarodni karneval
Budi što želiš, dođi na Riječki karneval!

Po 26. put grad Rijeka će od 23. siječnja do 22. veljače biti domaćin Riječkog međunarodnog karnevala, koji je upisan u raspored najvažnijih karnevalskih događanja u svijetu. Nije stoga čudno da se karnevalsko vrijeme, posve drugačije od svih drugih razdoblja u godini, zove i “petim godišnjim dobom”.

Dvadeset i šesti Riječki međunarodni karneval započinje 23. siječnja izborom kraljice Riječkog karnevala i primopredajom ključa grada. Svih će mjesec dana u Rijeci, ali i na području cijeloga Kvarnera, biti veselo, da bi se 14. veljače održala Dječja karnevalska povorka. Kulminacija Riječkog karnevala je 22. veljače točno u podne kada će u centru Rijeke započeti Međunarodna karnevalska povorka. Uvijek marljivi statističari izračunali su da u Međunarodnoj karnevalskoj povorci sudjeluje više od 10.000 sudionika te da se na riječkim ulicama tom prigodom okupi više od 150.000 gledatelja. Podsjetimo, Riječki međunarodni karneval britanski tjednik Sunday Times uvrstio je u sam vrh najatraktivnijih svjetskih događanja.

Drugačije od svih ostalih razdoblja u godini, upravo se zato vrijeme karnevala zove i “peto godišnje doba”, a maštovite karnevalske povorke koje kulminiraju u drugoj polovici veljače imaju moto “Budi što želiš, dođi na Riječki karneval”.