Kvarner newsletter / broj 11

Krk
Povratak u vrijeme vitezova, glagoljaša i komedijaša

U gradu Krku, u čast zaštitnika Velikih gradskih vratiju sv. Stjepana, održava se od 26. do 31. prosinca Festival vitezova, glagoljaša, dvorskih luda i komedijaša. Ali slavlje tada neće prestati nego će samo prerasti u ispraćaj Stare godine i još veseliji doček Nove godine. Zdravica, plesa i vina neće nedostajati!

U gradu Krku, središtu istoimenoga otoka – koji je s kopnom povezan Krčkim mostom – povijest je isprepletena sa sadašnjošću. O tome svjedoči i održavanje Festivala vitezova, glagoljaša, dvorskih luda i komedijaša. Naime, na glavnom trgu, Velikoj placi, još je od doba knezova krčkih Frankopana stajala gradska loža s koje se saslušavalo, određivalo i presuđivalo. Svaka od četiriju gradskih vratiju imala su zaštitnika, a Velikim gradskim vratima zaštitnik je sv. Stjepan, kojemu je bila posvećena i kapelica u jugoistočnom kutu današnjeg trga. Upravo njemu u čast organizira se ovaj festival. Od 27. do 31. prosinca održavat će se viteški dueli svakog punog sata od 10 sati nadalje.

Svaki dan u 11 i 19 sati održavat će se zanimljiva manifestacija “Priče iz vremenskog stroja”. Tada će, naime, prisutni moći slušati zanimljive legende i priče o vitezovima, knezovima krčkim, zmajevima… te ostalim događajima iz davne povijesti staroga grada Krka.

Iz svijeta priča i legendi gosti Krka vratit će se na samu Staru godinu, da bi u 21 sat započeo zanimljiv program dočeka 2009. godine, u koju će Krčani i njihovi gosti ući u društvu gradonačelnika uz srednjovjekovni ples i, dakako, zdravicu.