Kvarner newsletter / broj 11

Malinska
Turizam postaje stogodišnjak!

Za Malinsku, poznato turističko središte na otoku Krku, ulazak u Novu godinu posebno je značajan: kad započne prvi dan 2009. godine, turizam ovog mjesta postaje – stogodišnjak!

Malinska u 2009. godini obilježava stotinu godina organiziranog turizma, pa će brojne manifestacije u tom turističkom središtu biti u znaku velike obljetnice. Odredište koje je, unatoč turističkom razvoju, sačuvalo idiličnost primorskog i ribarskog mjesta svake godine privlači velik broj turista. Tako je u prvih deset ovogodišnjih mjeseci na području općine boravilo 63.500 gostiju koji su ostvarili oko 408.000 noćenja. Turistima su na raspolaganju hotelski kapaciteti kao i smještaj kod privatnih iznajmljivača, a užitku boravka uz prekrasnu prirodu i brojne turističke sadržaje svakako pridonosi i bogata gastronomska ponuda ove regije.

O tisućljetnoj tradiciji i bogatoj povijesti kraja svjedoče sakralni spomenici. Posebno značenje na području Malinske ima crkva Sv. Marije Magdalene u Portu koju su u XV. stoljeću Frankopani darovali glagoljašima, a oni su uz nju izgradili samostan. U samostanu se nalazi i uređeni muzej sa sakralnim sadržajima te vrijednim eksponatima, svjedočanstvima narodnog života i običaja kraja. Dodaju li se tome brojne manifestacije koje se temelje na bogatoj tradiciji, ali i suvremenosti, posve je jasno da će Malinska i u godini obilježavanja važne turističke obljetnice gostima biti itekako zanimljiva.