Kvarner newsletter / broj 11

Turizam za mlade
Hosteli sve traženiji

Sve snažnijem trendu putovanja mladih Hrvatska odgovara izgradnjom novih i modernizacijom postojećih hostela, među kojima su dva nova u Rijeci i Velom Lošinju. Prva godina rada pokazala je da je mladima Kvarner omiljena destinacija.

U Hrvatskoj je danas mladima na raspolaganju čak 39 hostela, od kojih Hrvatski ferijalni i hostelski savez upravlja onima u Puli, Rijeci, Velom Lošinju, Zadru, Šibeniku, Dubrovniku i Zagrebu. Ti hosteli imaju ukupno 900 postelja, a standardizirani su i posluju po svim pravilima koji vrijede za europske hostele. Od spomenutih hostela dva se nalaze na području regije Kvarner – onaj u Rijeci i Velom Lošinju. Ovaj posljednji prvi je otočni hostel, ima 50 postelja i posluje sezonski – od 1. svibnja do 30. listopada. Uz to treba reći da ima i iznimno lijepu terasu, po mnogima s najljepšim pogledom na otoku Lošinju. Već u prvoj godini – saznajemo u Hrvatskom ferijalnom i hostelskom savezu – ovaj je hostel poslovao iznimno uspješno. Riječki hostel posluje cijelu godinu, u 2008. u njemu je ostvareno 10.000 noćenja, a po europskim hostelskim kriterijima ima vrhunski standard.

Kao odgovor na iznimno veliko zanimanje mladih za posjet Hrvatskoj, u razdoblju do 2012. godine predviđena je izgradnja još tridesetak hostela, čime bi se osigurala ravnomjerna hostelska mreža u svim većim hrvatskim centrima.