Kvarner newsletter / broj 11

Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti
17. Međunarodna izložba crteža

Na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi crteža, koja se u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti održava do 17. veljače 2009. godine, prezentirani su crtani filmovi renomiranih autora kao i nepoznatih talentiranih umjetnika, a izložba je osmišljena kao kombinacija galerijskog postava i multiplex kina.

Do 17. veljače 2009. godine u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci otvorena je 17. Međunarodna izložba crteža pod nazivom “Do posljednjeg crteža”. Na ovogodišnjoj izložbi posvećenoj crtežu i crtanom filmu predstavilo se petnaestero autora s ukupno četrnaest animiranih filmova, koje prati stotinjak originalnih skica i crteža.

U izradi radova svi su se autori služili tradicionalnom tehnikom crtanja rukom, filmovi pripadaju recentnoj produkciji, a s obzirom na to da se ne uvrštavaju u krug komercijalnih autorskih filmova uglavnom se mogu vidjeti samo na međunarodnim filmskim festivalima. Čitava izložba osmišljena je kao kombinacija galerijskog postava i multiplex kina, gdje se filmovi prikazuju kao u kinu, dok su na izložbenim zidovima muzeja unutar široke crne trake koja podsjeća na filmsku vrpcu prezentirane skice i crteži svakog pojedinog filma. Osim poznatih svjetskih autora na ovoj su izložbi svoje radove prezentirali još nepoznati i talentirani umjetnici, a izložbu prate i odgovarajuća predavanja, projekcije i edukativne radionice.