Kvarner newsletter / broj 12

Škola plesa
Zaplešimo potresujku!

Iako je svako putovanje po mnogo čemu poučno i istinski obogaćuje život, na Kvarneru imate priliku završiti i jednu specifičnu školu – Matuljsku školu potresujke, autohtonog plesa ovoga područja u kojem se zadani koraci kombiniraju s osobnim doprinosom te tako dodatno razvijaju vašu kreativnost. Zaplešimo potresujku na matuljski način!

Ples koji je osvojio ovu regiju po koracima je vrlo jednostavan. Naime, treba samo naučiti specifičan korak te ga onda kombinirati – dva kratka, jedan dugi pa potom “varijacije na temu”, pri čemu svaki plesač ima slobodu da zadanim koracima doda i nešto svoje, individualno. Ako vam se pak učini da koraci koje ste pridodali “iskaču” iz standarda, ne brinite – svako selo ima svoj način plesanja potresujke pa uvijek imate izgovor da plešete na način – susjeda.

Ne zna se točno porijeklo ovoga plesa, a izvorno se pleše uz slovensku glazbu. Danas se u ritmu potresujke vrti cijela opatijska rivijera, uključujući i mjesta na nešto širem području. Poželite li i vi naučiti ovaj ples, svakako je prilika da se tijekom boravka u ovoj regiji kod domaćina raspitate za Matuljsku školu potresujke, iz koje je do sada izišlo oko 300 plesača, a održava se pod stručnim vodstvom i postaje sve veći hit.