Kvarner newsletter / broj 12

Karnevalski dani
Svi pod maske!

Ako ste na Kvarneru u siječnju i veljači, prilika je to da saznate nešto o ovdašnjim pokladnim običajima, pa i da se pridružite karnevalskim povorkama koje svake godine privlače sve više gostiju. Lud je provod zajamčen!

Smisao je pokladnih običaja, koji imaju dugu tradiciju, tjeranje zime i zla te navještenje proljeća. Najčešće započinju već 6. siječnja, na Sveta tri kralja, a traju do Čiste srijede. Velika zvona, bubnjevi i rog su uz pjesmu glavni “rekviziti” maškara koje obilaze sela, zaseoke i kuće navješćujući završetak zime, a u znaku njihove pjesme i šala živi cijela regija.

Iako se dugom karnevalskom tradicijom mogu pohvaliti mnoga mjesta na Kvarneru, u međunarodnim je razmjerima najpoznatiji Riječki međunarodni karneval, koji započinje podizanjem karnevalske zastave 17. siječnja, a 23. siječnja bit će izbor kraljice Riječkog karnevala te primopredaja gradskih ključeva. Sljedećih dana priređuju se zabave, balovi i druga događanja. Dječja karnevalska povorka proći će središtem grada Rijeke 14. veljače u 13 sati, dok će se u nedjelju 22. veljače točno u podne održati Međunarodna karnevalska povorka, koja uobičajeno okupi oko 10.000 sudionika, a promatra je više od 150.000 gledatelja iz Hrvatske i inozemstva.