Kvarner newsletter / broj 12

Upoznajte ga
Morčić – službena maskota Karnevala

Kad u karnevalskoj povorci Riječkog međunarodnog karnevala  vidite – a sigurno hoćete  - crnce s bijelim turbanima, vi ste upravo ugledali morčića, službenu maskotu Karnevala ali i jedan od najprepoznatljivijih simbola Rijeke. Kupite li lik morčića ukomponiran u nakit, znajte i ovo: donosi sreću!

Ishodište za lik morčića je Venecija koja je u 17. i 18. stoljeću bila opsjednuta Orijentom pa je tako uz orijentalne začine, tkaninu, odjeću i nakit  „uvezla“ u odaje bogatih venecijanskih patricija  paževe i sluge – crnce u orijentalnoj odjeći. Oni su inspirirali i zlatare koji su s istim likom crnca s turbanom počeli izrađivati ukrasne igle bogato ukrašene dragim kamenjem prozvane moretto.  U isto se vrijeme u Rijeci izrađuje skromnija varijanta morčić koja zbog svoje pristupačnosti  postaje dijelom tradicionalnog riječkog pučkog nakita.  

Rijeka u  drugoj polovici 19. stoljeća postaje najjače središte za izradu takvog nakita pa tako postaje prepoznatljiv riječki suvenir koji se s naušnica „preselio“  i na prstenje, broševe, ogrlice i igle.  Zbog vjerovanja da morčići – od 1994. godine i službena maskota Karnevala - donose sreću, mnogi će posjetitelji ove regije upravo njega ponijeti kao dragi suvenir trostruke funkcije: lijep je ukras, donosi sreću i podsjeća na lijepe trenutke provedene na Kvarneru.