Kvarner newsletter / broj 12

Baška
2009. u znaku glagoljice

“Sarcen glagoljaj” ili “Govori srcem” naziv je projekta u čijem će znaku biti Baška tijekom netom započete godine. To poznato turističko odredište na otoku Krku 2009. označava kao “godinu starog hrvatskog pisma glagoljice”, a pod tom će se cjelogodišnjom tematskom manifestacijom odvijati sva kulturna, zabavna, sportska i druga događanja na bašćanskom području.

Glagoljaška baština obilježit će sav promotivni materijal TZ općine Baška. Prigodni programi vezani uz godinu glagoljice započet će za Uskrs, a obuhvaćat će različite priredbe, okrugle stolove, izložbe i brojne druge kulturne manifestacije. Poseban pečat tome dat će dovršetak i uređenje već postojećeg dijela Bašćanske staze glagoljice, na kojoj su tijekom godina postavljani kameni glagoljaški spomenici.

Glagoljica je slavensko pismo nastalo u IX. stoljeću, a najpoznatiji hrvatski spomenik na glagoljici je Bašćanska ploča, nacionalni spomenik kulture hrvatskog naroda. Riječ je o glagoljskom natpisu, ispravi isklesanoj u 13 redaka teksta, koji govori o darovnici hrvatskog kralja Zvonimira (1075–1089) crkvi Sv. Lucije u Jurandvoru, gdje je Bašćanska ploča i pronađena.

Baška je u 2008. godini ostvarila 823.000 turističkih noćenja i po turističkom se prometu na Kvarneru nalazi na četvrtom mjestu, odmah iza Opatije, Malog Lošinja i Raba. Uz bogate smještajne, ugostiteljske i druge sadržaje, jedna od prepoznatljivih turističkih slika Baške je poznata šljunčana Vela plaža. Dugačka je čak 1800 metara, a u ovoj će godini proslaviti desetu obljetnicu otkako se na njoj vijori Plava zastava Europske zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Fondation for Environmental Education in Europe – FEEE).