Kvarner newsletter / broj 1

Nova  ponuda
U Rijeci otvoren Muzej kompjutera i digitrona

U Rijeci je nedavno otvorena najnovija turistička atrakcija – Muzej kompjutera i digitrona. Riječ o jedinstvenom projektu, prvom takve vrste u Europi, gdje se na jednom mjestu može vidjeti tehnološka revolucija u razvoju kompjutera od prvih dana pa sve do danas.

Autori doduše cijelo vrijeme pokušavaju izbjeći termin muzej nazivajući ga retrokompjuterskim klubom sa stalnim postavom u kojem zainteresirani mogu vidjeti najranije primjerke tehnološke industrije.

Naziv muzeja ili, kako ga autori doživljavaju, retrokompjuterskog kluba je “Peek and Poke” (Zaviri i takni), što ukazuje na njegov edukativni karakter s obzirom na to da posjetitelji mogu “isprobavati” izložene primjerke, a mlađi se naraštaji mogu upoznati sa starijim kompjuterskim primjercima kakvih danas više nema na tržištu.

Riječ je o brojnim starim primjercima, poput modela Apple II na kojem su pripadnici starijih generacija stjecali prva kompjuterska znanja i vještine. Poseban je naglasak na hrvatskim modelima kao što je Galeb koji je sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća napravljen u Varaždinu, a predstavljen je i model Orao koji je tih godina bio tipičan školski primjerak u Hrvatskoj.

Među najvrjednijim su pak modelima Interact proizveden 1978. godine te Hektor koji su izradili studenti jednog britanskog sveučilišta i o kojemu nema mnogo informacija, a svakako valja istaknuti i računalo jednako onome kojim se služio Andy Warhol prilikom rada na kompjuterskom portretu pjevačice Debbie Harry.
Muzej zasad broji oko tisuću eksponata – kompjutera i kalkulatora, a među njima se kriju mnoga iznenađenja. Jedan od njih svakako je kompjuter tvrtke Phillips koji je davnih godina pobijedio na NASA-inom natječaju raspisanom u povodu lansiranja space shuttlea, a čiji izgled podsjeća na astronautsku kacigu s vizirom.