Kvarner newsletter / broj 12

Hrvatski otočni proizvodi
Tradicija i autohtonost ugrađeni u kvalitetu

Osim lijepih uspomena, s Kvarnera ćete ponijeti i kvalitetne proizvode. Od velikog izbora onih u čiju ćete se kvalitetu uvjeriti tijekom boravka u turističkim središtima, izdvajamo one što od kraja prošle godine nose oznaku Hrvatski otočni proizvod koju im je zbog njihove kvalitete i autohtonosti dodijelilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Na popisu 57 otočnih proizvoda koji su stekli oznaku kvalitete, sedam je s područja Kvarnera. To su s otoka Krka vino Žlahtina proizvođača Frajona d.o.o., kozji sir A. S. Prior Sirane Arabeska, Zlatna vrbnička žlahtina Poljoprivredne zadruge Vrbnik te Žlahtina Toljanić Poljoprivredne zadruge Gospoja. S otoka Cresa oznaku Hrvatski otočni proizvod dobili su proizvodi od creske vune RUTA – Grupe za kvalitetniji život na otoku Cresu. S otoka Raba na tom su popisu lavandino ulje i suhi cvijet lavande Poljoprivrednog obrta La Barbara te Rapska torta/muštaćoni Obrta pekarnice slastica Vilma.

Projekt Hrvatski otočni proizvod namijenjen je poticaju razvoja otočne proizvodnje i podizanju kvalitete otočnih proizvoda koji uključuju značajke otočne tradicije. Projekt je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske pokrenulo 2007. godine, kada su tu oznaku dobila 22 proizvoda iz cijele zemlje.