Kvarner newsletter / broj 13

Kvarner u 2009.
Još bogatija ponuda

I ove godine Kvarner će goste dočekati spremniji nakon mnogih novih investicija kojima je zajednički nazivnik ulaganje u kvalitetu, sadržaje i ugodan boravak gostiju. Naša šetnja otkriva tek dio novosti koje će prepoznatljivosti i gostoprimstvu ove regije dodati i novu dimenziju.

Krenimo od novosti koja turistima olakšava dolazak do odredišta: u listopadu prošle godine autocesta Rijeka – Zagreb – Budimpešta otvorena je u punom profilu u duljini oko 500 kilometara pa tako putovanje od Rijeke do Budimpešte sada traje pet sati, udobnije je i, dakako, sigurnije. Do početka lipnja – najavljuju investitori – bit će također gotov južni kolnik riječke zaobilaznice u duljini gotovo 9 kilometara.

Brojne novosti goste dočekuju i na turističkim objektima. Tako će gosti uz ostale sadržaje moći uživati i u novim wellnessima hotela Admiral i Excelsior, a dočekat će ih i uređen kamp Medveja, u kojem će se urediti i čvrsti objekti, bungalovi, sobe i sanitarni čvorovi.

Turističko središte Kastav dobit će u ovoj godini prvi butik hotel koji gradi vlasnik poznatoga restorana Kukuriku. Hotel će imati standard četiri zvjezdice, smješten je u starogradskoj jezgri te će uz pet apartmana i deset luksuznih soba imati wellness, saune, restoran, kavanu i vinski podrum. U toku su pripremni radovi za izgradnju još jednog hotela u starogradskoj jezgri, koji bi trebao biti gotov 2010. godine. Za sve goste na ovom području dobra je vijest i planirana izgradnja Kastav centra koji će biti smješten iznad Vrata Jadrana te će uz tri trgovačka lanca imati i hotel, kongresnu dvoranu, ugostiteljske objekte, zabavno-rekreativne sadržaje itd. Uz sve ovo, u Kastvu se planiraju i drugi radovi na uređenju gradskih bedema, izgradnja sportske dvorane itd. pa je očigledno da ovaj prekrasan turistički gradić 6 kilometara udaljen od Opatije ulazi u novo turističko doba.

U gradu Rijeci također je mnogo novosti – uz izgradnju kompleksa bazena Kantrida u drugoj polovici prošle godine, tu su i bogati sportsko-rekreativni sadržaji te uređenje plažnog pojasa s bogatim sadržajima u kojima će turisti uživati već predstojećeg ljeta. Uz to, uređenjem hotela Neboder i Continental unapređuje se i obogaćuje hotelska ponuda turistički sve atraktivnije Rijeke. U poznatom turističkom odredištu Crikvenici u 2009. godini najavljuju rekonstrukciju i otvorenje nekih hotela, proširenje Hotela Mediteran i izgradnju kongresne dvorane te povezivanje hodnikom s bolnicom Thalassotherapia. Pritom treba istaknuti da je nedavno u rad puštena nova barokomora te da je otvorena prva Poliklinika za baromedicinu. Novi Vinodolski u 2009. godinu ulazi s bogatim sadržajima. Novi Spa Hotels & Resort ima najveći wellness centar u Europi, kongresnu dvoranu, a u planu su i nove investicije koje će dodatno oplemeniti ponudu tog pravog turističkog grada. U Vinodolskoj općini najavljena je izgradnja i adaptacija 15 ruralnih kuća i vila s bazenima, a u planu je obnova frankopanskih kaštela te 2010. otvorenje Muzeja Klovića. Obnovljeni će goste dočekati i Hotel Koralj te Kamp Ježevec, a radovima će se promijeniti i izgled Hotela Dražica čija će kuhinja biti uređena i organizirana prema načelima HACCP-a. Malinska, koja ove godine slavi 100. obljetnicu organiziranog turizma, postat će za Uskrs bogatija za turističko naselje Byder Resort kapaciteta 250 ležajeva i s wellness centrom. U Puntu na otoku Krku neprekidno se ulaže u kvalitetu usluga namijenjenih nautičarima u itekako poznatoj Marini Punat. Ove godine započinju i radovi na izgradnji novog hotelskog kompleksa Spa Hotel Punat, čiji je završetak planiran za Uskrs 2010. godine. U Malom Lošinju na otoku Lošinju obnovljen Family Hotel Vespera goste dočekuje s višim standardom (sada četiri zvjezdice) i znatno bogatijim sadržajima. Od mnogih drugih zanimljivosti izdvajamo onu o uređenju muzeja u palači Kvarner u kojoj će od kraja 2009. godine biti trajno izložen Apoksiomen, antički brončani kip mladog atleta pronađenog u lošinjskom akvatoriju.

Na otoku Rabu u poznatom turističkom središtu Rabu uređenjem hotela Carolina i Padova cilj je dosizanje standarda četiri zvjezdice, Autokamp Padova proširit će kapacitete s još nekoliko kamp-kućica, a gosti će ubuduće moći odsjedati i u novim malim obiteljskim hotelima Tamaris i Barbat te u pansionu Pio. Kompletno je preuređen te dvoranom za kongrese i poslovne susrete obogaćen Hotel Lopar u Loparu na otoku Rabu.

Novosti ne nedostaje ni u kontinentalnom dijelu Kvarnera, pa će tako Delnice dobiti više sportsko-rekreativnih sadržaja, uključujući i Adrenalinski park u park-šumi Japlenški vrh. Hotel Risnjak sadržaje obogaćuje mini wellness studiom, saunama i drugim sadržajima. Gosti koji će u ovoj godini posjetiti Ravnu Goru također će zateći novosti – potkraj prošle godine otvoren je novi sportsko-poslovni centar Goranka.

Popis investicija time nije ni izdaleka gotov – još je mnogo investicija u smještajne objekte, sadržaje ponude i infrastrukturu kojima će Kvarner u 2009. gostima izreći najiskreniju dobrodošlicu.